Pamfil, USAMV: specializări fără căutare vor fi pieţe de zeci de milioane de euro în câţiva ani

Pamfil, USAMV: specializări fără căutare vor fi pieţe de zeci de milioane de euro în câţiva ani
Multe dintre specializările pentru care se pregătesc studenţii şi masteranzii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj nu au căutare, "în acest moment", recunoaşte rectorul universităţii, Doru Pamfil.

"Avem o specializare la master, "biotehnologii", care nu are căutare. Ce să facă un biotehnolog? Piaţa încă nu există în România", a spus Pamfil în deschiderea anului universitar de la USAMV. Acesta adaugă însă că specializarea va fi un domeniu căutat în următorii ani şi a dat ca exemplu China, unde piaţa ajunge la 40 milioane de euro, sau Statele Unite, unde cifra ajunge la 100 milioane de euro.

"Printre locurile la masterat, dar şi la licenţă care nu au fost deosebit de căutate în acest an au fost cele la biotehnologie sau biodiversitate. Mulţi studenţi, dar şi unii profesori, încă se mai întreabă: ce să facă azi un biotehnolog? Unde să se angajeze? Cine are nevoie de biodiversitate? Unde este piaţa muncii? De ce să-i învățăm prostii? Răspunsul este simplu, piaţă pentru această specializare încă nu există în România, iar dacă d-l ministru Funeriu nu va mai da locuri la Biotehnologie pentru că astăzi absolvenții de Biotehnologie nu au ce să facă în România, urmaşii lui la Minister vor regreta acest gest peste 10 ani. China investeşte deja 5 miliarde de dolari în biotehnologie. În urmă cu 10 ani nu avea specialişti în acest domeniu iar astăzi au deja o piaţă de desfacere de peste 40 miliarde de dolari. Europa are o piață biotehnologică de peste 100 miliarde. Aceasta însemnează anticipaţie bazată pe cunoaştere", a spus rectorul.

"Din păcate surpriza necunoaşterii la noi a mers atât de departe încât la evaluarea proiectului nostru de „Platformă de biotehnologii bazată pe cunoaştere" unul dintre evaluatori nu a înţeles nici titlul proiectului şi a comentat: „Există Platformă bazată pe necunoaştere?", a continuat el.

 

Deschiderea anului universitar de la USAMV a avut loc în această dimneaţă în Aula Magna a universităţii, eveniment la care a venit şi ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, dar şi subprefectul Vasile Cozma, profesor la universitate, vicepreşedintele Academiei Române Cristian Hera şi primarul Sorin Apostu.

Etichete
Comenteaza