Pădurea băntuită Hoia nu-i sperie pe hoţii de lemne. Cum se fură cu dubiţa şi căruţa VIDEO

Pădurea băntuită Hoia nu-i sperie pe hoţii de lemne. Cum se fură cu dubiţa şi căruţa VIDEO
Pădurea Hoia, despre care se spune că este bântuită, nu-i sperie însă pe hoţii de lemne. Chiar astăzi poliţiştii i-au prins în flagrant pe mai mulţi tineri care au încărcat cu lemne două dubiţe şi o căruţă. Aceştia s-au ales cu dosar penal pentru furt.

Cioate proaspăt tăiate pot fi întâlnite la tot pasul prin pădurea Hoia-Baciu. Lucian Lupuţ e adjunctul şefului de poliţie din Floreşti. "Poliţiştii secţiei rurale Floreşti au organizat o acţiune în teren privind infracţiunile la regimul silvic, ocazie cu care am identificat şase indivizi care furau lemne din pădurea Hoia", spune el. "Vom întocmi dosar penal şi vom continua cercetările la secţia Floreşti".

Tinerii prinşi cu lemne nici nu s-au gândit că au comis o infracţiune."De unde să ştiu dacă nu-i voie?", întreabă unul.

Pădurarul Fekete Sandor spune că au fost tăiaţi copaci bătrâni, care au crescut în zeci de ani. "Am văzut trunchiuri groase, chiar lemne groasă, nu subţiri, copacii cresc în 80-100 de ani", spune el.

Hoţii de lemne susţin că au avut acceptul pădurarului. Acesta însă neagă acuzaţiile. Vezi dialogul în materialul video

Tinerii prinşi în flagrant susţin că sunt scoşi ţapi ispăşitori pentru furturile masive de lemn din pădura Baciu din ultima vreme. "Aici s-au cărat de trei luni de zile cu căruţe  şi maşini", spune unul dintre hoţi.

Şeful Direcţiei Silvice spune că în primele 9 luni ale anului s-au tăiat ilegal în judeţul Cluj peste 340.000 de metri cubi de lemn în valoare de peste 70 de milioane lei. DIrecţia a făcut dumeroase sesizări penale. "Sunt 15 sesizări penale, cu vreo 71 milioane de lei; contravenţii au fost 86 pe circulaţia materialelor lemnoase şi nstalaţii de debitat, şi trei pe controlul exploatării masei lemnoase", spune şeful Direcţiei Silvice Cluj, Istrate Şteţco.

Poliţia va monitoriza în continuare zonele forestiere, în special în această perioadă înainte de sezonul rece.


Reporter: Alin Golban
Operator: Cristi Rus

 

Comenteaza