NEWS ALERT Horia Ciorcilă, achitat în dosarul de manipulare a pieţei de capital UPDATE

NEWS ALERT Horia Ciorcilă, achitat în dosarul de manipulare a pieţei de capital UPDATE
Preşedintele BT Horia Ciorcilă a fost achitat de Tribunalul Bucureşti.

Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania (TLV), Georgios Christofourou, directorul general al Bank of Cyprus România, şi celelalte persoane puse sub acuzare de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru manipularea pieţei de capital şi utilizarea de informaţii privilegiate în tranzacţiile realizate pe Bursă cu acţiunile TLV au fost achitaţi de Tribunalul Bucureşti.

"Prin această hotărâre, normele legale au fost corect interpretate, adevărul fiind astfel restabilit. Încă de la început, întregul demers îndreptat împotriva mea a fost o gravă eroare şi o mare nedreptate. Consider că, prin demararea acestui caz, s-a încercat afectarea vieţii, reputaţiei şi carierei mele. Am demonstrat în instanţă că acuzaţiile formulate au fost pure speculaţii, eu nefiind autorul - şi, implicit, nici beneficiarul - tranzacţiilor de care am fost învinuit, tranzacţii, de altfel, absolut uzuale pe piaţa de capital", a declarat Horia Ciorcilă.

Ciorcilă a fost pus sub acuzare în iulie 2010 alături de fostul vicepreşedinte al Băncii Transilvania, Claudiu Silaghi, soţia şi soacra acestuia, doi bancheri ai diviziei locale a Bank of Cyprus şi doi brokeri de la BT Securities şi IFB Finwest, pentru o serie de tranzacţii derulate cu acţiunile TLV în 2009 înainte ca Bank of Cyprus să intre în acţionariatul BT. În decembrie 2010, se pare că tocmai din cauza acestui proces, Claudiu Silaghi a suferit un accident vascular cerebral, care avea să îi producă moartea în martie 2011.

UPDATE Procurorul şef al DIICOT, Mircea Hrudei, spune că Parchetul va ataca sentinţa de astăzi la Curtea de Apel Bucureşti. "Aşteptăm să primim şi să analizăm motivarea sentinţei, dar oricum este atacabilă, pentru că din punctul nostru de vedere nu s-a schimbat nimic în ceea ce priveşte probatoriul în baza căruia s-a întocmit rechizitoriul de trimitere în judecată, pentru care ne asumăm răspunderea", a spus Hrudei.

UPDATE 1 Iată lista completă a persoanelor exonerate astăzi în acest caz, de Tribunalul Bucureşti.

  • Horia Ciorcilă - preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania
  • Claudiu Eugen Iuliu Silaghi - fost vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania
  • Georgios Christofourou - director general al Bank Of Cyprus - Public Company Limited - Sucursala România
  • Anastasios Isaakidis - angajat al Bank Of Cyprus - Public Company Limited - Sucursala România
  • Mirela Silaghi, soţia lui Claudiu Silaghi
  • Dorina Mărioara Cojocaru, soacra lui Silaghi
  • Sergiu Dan Dascăl - Director Operatiuni Brokeri la BT Securities
  • Radu Codruţ Jurkovan - agent pentru servicii de investitii financiare.

  • Potrivit sentinţei dată astăzi, s-a dispus ridicarea sechestrului asigurator de pe mai multe bunuri ale inculpaţilor printre care suma de 8.566,53 lei, aflată în contul deschis la Banca Transilvania al inculpatei Silaghi Mirela; 20 de titluri de stat aflate în custodia Băncii Transilvania în valoare de 2.000.000 de euro, respectiv 8.257.400 lei; 622 de acţiuni ale emitentului S.C. de Construcţii Napoca S.A.; 1.859 de acţiuni ale emitentului Banca Transilvania; bunurilor mobile şi imobile aparţinând lui Horia Ciorcilă.

    UPDATE 2 Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania a emis un comunicat în care susţine că procesul a contribuit a decesul lui Claudiu Silaghi, unul dintre fondatorii BT: "Prin aceasta hotărâre, adevărul a fost restabilit, iar normele legale în materie - europene şi naţionale - au fost riguros şi corect interpretate. Este îmbucurător că, astfel, a fost reconfirmată probitatea celor care, pe nedrept, au fost acuzaţi.
    In tot acest timp, membrii Consiliului de Administratie l-au susţinut pe domnul Horia Ciorcilă, Preşedintele CA al băncii, în toate demersurile întreprinse pentru a-şi demonstra nevinovăţia. Este regretabil faptul că acest dosar a contribuit la decesul unuia dintre fondatorii BT, domnul Claudiu Silaghi, care a fost, de asemenea, membru al Consiliului de Administraţie al băncii şi al unor subsidiare ale Grupului Finanicar Banca Transilvania", scrie în comunicat.

    UPDATE 3 Sentinţa Tribunalului a fost comentată şi de familia Claudiu Silaghi. "Din păcate, sentinţa de astăzi nu mai reprezintă decât o palidă consolare pentru familia noastră. Ne putem gândi doar la reabilitarea memoriei tatălui nostru, Claudiu Silaghi, care a plecat dintre noi pe parcursul acestui proces, suferind enorm datorită acuzaţiilor nedrepte aduse celor dragi lui şi nerezistând presiunii insuportabile a acestor grave acuzaţii ce s-au dovedit nefondate. Nicio hotărâre judecătorească nu îi va putea da viaţa înapoi, dar, pentru amintirea lui şi pentru noi, este important că dreptatea în care a crezut atât de mult s-a realizat, în cele din urmă, astăzi", scrie într-un comunicat remis redacţiei.
Etichete
Comenteaza