NASA oferă un milion de dolari pentru cel mai bun robot

NASA oferă un milion de dolari pentru cel mai bun robot
NASA a demarat înscrierile pentru o nouă competiție cu ajutorul căreia caută să dezvolte roboți umanoizi care să-i asiste pe astronauţi în drumul spre Marte.

NASA, în parteneriat cu Space Center din Houston, Centrul oficial pentru vizitatori de la NASA Johnson Space Center, și NineSigma, o organizație globală de consultantă în inovare, a demarat înscrierile pentru o nouă competiție - Space Robotic Challenge. Prin acest program NASA caută să dezvolte roboți umanoizi care să-i asiste pe astronauţi în drumul spre Marte.

Este vorba de un concurs cu premii de 1 milion de dolari iniţiat cu scopul de a obţine roboţi cu o înaltă dexteritate. Echipele angrenate în concurs vor trebui să programeze un robot virtual, proiectat după modelul Robonaut 5 (R5) robotul NASA, capabil de a realiza o serie de sarcini date într-o simulare care va include şi perioade de latență corespunzător timpului de întârziere care apare între comunicații, de la Pământ la Marte.

Cu toate că unele probleme legate de dexteritate au fost rezolvate cu ajutorul unor sisteme hidraulice pentru tehnica robotică utilizată pe Pământ, acestea nu pot fi utilizate şi în spațiu din cauza temperaturilor joase şi a suprafeţelor planetare diferite. Robotul R5 folosește o tehnologie specială, cu materiale elastice în locul celei hidraulice care şi-ar putea arăta utilitatea şi pe planeta noastră, în condiţii extreme ori periculoase.

"Roboţi dibaci şi de mare precizie, capabili de a funcţiona în condiţiile de întârziere în comunicații, ar putea fi folosiţi în misiuni de zbor spatial si la sol pe Marte, dar și în altă parte pentru sarcini periculoase și complexe, capabili să rezolve sarcini prin care să fie un suport pentru astronauţii umani", a declarat Monsi Roman, manager de program al NASA.

Concursul va avea loc în mediul virtual. Robotul fiecărei echipe va avea de remediat defecţiunile apărute în urma unei furtuni de praf care a afectat un habitat marțian. Acest lucru implică trei obiective: rezolvarea problemelor de comunicații, repararea unui tablou solar, și repararea unei fisuri apărute în habitat.

Înregistrarea pentru prima etapă a competiţiei Robotica Challenge începe astăzi. Finaliștii acestei runde vor fi anunțaţi în luna decembrie, după care urmează etapa practică, din ianuarie până la începutul lunii iunie 2017.

Finala competiției virtuale va avea loc în iunie 2017, iar câștigătorii vor fi anunțați la sfârșitul lunii iunie, la Space Center din Houston.

Software-urile dezvoltate în cadrul acestei competiţii vor fi utilizate şi pe alte sisteme de robotică, ceea ce permite ca tehnologia produsă să fie utilizată atât pe modelele mai vechi, cât şi la cele care vor urma acestora.

 

Comenteaza