Mormane de alimente aruncate într-o magazie în Buzău, după ninsori

Mormane de alimente aruncate într-o magazie în Buzău, după ninsori
Autorităţile din Târgu Lăpuş (Maramureş) care au ajuns astăzi la Buzău cu un transport cu cinci tone de ajutoare pentru sinistraţii zăpezilor au descoperit, într-una dintre localităţile grav afectate, mormane de alimente care erau aruncate pe jos, într-o magazie, alături de sticle cu apă îngheţată.
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

În judeţul Buzău sunt încă oameni care încercă să iasă la liman după ninsorile şi viscolul de luna trecută, oameni care strâng bani pentru a-şi reface locuinţele şubrezite de zăpada şi de apa care le-a pătruns în pereţi.

La o lună de la ninsori în unele localităţi continuă să sosească ajutoare pentru sinistraţi, deşi în diverse spaţii improvizate de autorităţi zac aruncate pungi cu zahăr, făină, mălai sau paste făinoase.

O astfel de situaţie a fost semnalată vineri în comuna buzoiană Scutelnici, unde a fost direcţionat de către Prefectura Buzău un transport de cinci tone de ajutoare strânse de oamenii din Târgu Lăpuş.

Impresionate de drama trăită de sinistraţii nămeţilor, autorităţile din celălalt capăt al ţării au început o campanie de strângere de alimente, iar joi au pornit la drum, parcurgând sute de kilometri, iar când au ajuns la Buzău au avut parte de o surpriză. La Scutelnici, în clădirea Căminului Cultural, zăceau aruncate pe jos sute de pungi cu alimente provenite din alte transporturi de ajutoare, precum şi sute de sticle cu apă. Alimentele şi apa care ar fi trebuit împărţite sinistraţilor erau îngheţate, iar multe dintre pungile cu făină, zahăr sau mălai erau rupte, aruncate pe jos.

Dezamăgit de ce a găsit aici, primarul din Târgu Lăpuş a decis să nu lase alimentele la Scutelnici, ci să se îndrepte către Brădeanu, o altă localitate din judeţul Buzău afectată de viscol.

"Am un gust amar. Bat sute de kilometri din Maramureş la Scutelnici ca să văd aici o lipsă totală de interes. N-am găsit primar, n-am găsit viceprimar, nu secretar, nu înlocuitor de secretar. Până la urmă, ne deplasăm la locul stabilit de dumnealor şi surprindere mare. Găsesc alimente donate de alţii, apă îngheţată, făină împrăştiată, morcovi sau alte legume selectate. Doresc un om gospodar care să nu îşi bată joc de strădania noastră micuţă, dar făcută din suflet", a spus primarul din Târgu Lăpuş, Mitru Leşe.

Viceprimarul localităţii Scutelnici, Mihai Constantin, susţine însă că pungile cu făină, mălai sau paste făinoase depozitate la Căminul Cultural nu ar proveni din transporturile cu alimente pentru sinistraţi, fiind vorba despre alimentele pentru persoane nevoiaşe primite din partea Uniunii Europene.

"Alimentele nu sunt depozitate necorespunzător, sunt în ambalajele lor originale. Mai sunt nişte pungi care poate s-au spart, dar nu e aşa o nenorocire. Sunt alimentele pentru cei de la Legea 416 şi alimentele de la Uniunea Europeană trimise pentru cei săraci. Nu sunt ajutoare pentru sicistraţi, alea le-am distribuit din casă în casă. Iar astea mai sunt acolo, la Căminul Cultural pentru că nu au putut veni oamenii să le ia pe zăpezile astea. Dar dacă cei de la Târgu Lăpuş mă anunţau că vin cu ajutoare, veneam repede, îmi pare rău că s-a întâmplat aşa", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX viceprimarul localităţii Scutelnici, Mihai Constantin.

El nu a putut explica însă de ce printre alimentele despre care a susţinut că sunt de la Uniunea Europeană se află şi zeci de baxuri cu apă îngheţată, apa nefiind printre alimentele distribuite de UE.

În cele din urmă, autorităţile din Târgu Lăpuş au fost direcţionate către localitatea Brădeanu, unde au reuşit să lase cele cinci tone de ajutoare pentru a fi împărţite oamenilor care au nevoie.

Viscolul şi ninsorile din luna februarie au afectat peste 30 de comune din judeţul Buzău.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Etichete
Comenteaza