Monica Apostu trebuie să spună ce nu a spus soţul ei: cum au ajuns cardurile Rosal în casa lor

Monica Apostu trebuie să spună ce nu a spus soţul ei: cum au ajuns cardurile Rosal în casa lor
Monica Apostu, acuzată de mai multe infracţiuni în dosarul de corupţie al soţului ei, va trebui să răspundă în faţa judecătorului cum a ajuns în posesia cardurilor de combustibil de la Rosal. Însă, procesul a început să alunece pe "panta„ amânărilor.
">

Nicoleta NAP

nicoleta.nap@ziuadecj.ro

8 Procesul de corupţie al fostului primar al Clujului, Sorin Apostu, continuă la Curtea de Apel Mureş cu reaudierea în instanţă a soţiei sale, avocata Monica Apostu. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut ca Monica Apostu să răspundă, din nou, întrebărilor magistratului care judecă dosarul, iar solicitarea a fost acceptată. Astfel, soţia lui Apostu va fi întrebată cum a ajuns în posesia cardurilor de combustibil ale firmei de salubritate Rosal.

Reaudierea Monicăi Apostu urma să aibă loc ieri, însă termenul de judecată a fost amânat pentru data de 14 ianuarie, întrucât dosarul se află la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Motivul pentru care dosarul se află la instanţa supremă e recursul declarat de soţii Apostu faţă de sentinţa dată de Curtea de Apel Mureş în cazul denunţătoarei Aspazia Droniuc. Nemulţumirea soţilor Apostu este că instanţa a dispus, prin sentinţa Aspaziei Droniuc, şi anularea contractelor de asistenţă juridică pe care cabinetul de avocatură al Monicăi Apostu le-a încheiat cu firma denunţătoarei, pe motiv că sunt fictive şi erau menite să ascundă mita. Primul termen al recursului a fost stabilit pentru data de 18 ianuarie 2013. Astfel, s-ar putea ca procesul de la Mureş să se amâne şi la următorul termen.
Monica Apostu a fost audiată la Curtea de Apel Cluj, în 17 februarie, înainte ca procesul să fie strămutat la Mureş. Atunci, Monica Apostu susţinea că este nevinovată şi că relaţia ei profesională cu Aspazia Droniuc nu era cunsocută de Sorin Apostu. „Doar o dată s-a întâmplat ca soţul meu să fie acasă când Aspazia era la cabinet", declara aceasta în faţa judecătorului. În privinţa contractelor de asistenţă juridică încheiate cu firma Aspaziei Droniuc, contra onorariului de 274.000 de lei, Monica Apostu spunea că era plătită lunar, în funcţie de prestaţii. Însă procurorii DNA susţin că aceste contracte erau fictive, iar Monica Apostu se afla „într-o perpetuă vacanţă". Totodată, anchetatorii spun că acele contracte mascau mita pe care Sorin Apostu ar fi primit-o pentru a-i facilita firmei Aspaziei Droniuc câştigarea unei licitaţii pentru asigurarea parcului auto al Regiei Autonome de Transport Urban Cluj. Însă, la audierea din februarie 2012, Monica Apostu nu a fost întrebată cum a ajuns în posesia celor două carduri de combustibil (denumite „Butoi" şi „Garaj") de la Rosal, firmă contractantă a Primăriei Cluj-Napoca. Monica Apostu a fost surprinsă, în imagini, de camerele video ale unor benzinării, cum alimenta cu combustibil maşina personală, plătind cu un card emis de firma de salubritate.

Dacă instanţa clujeană a omis să o întrebe pe Monica Apostu cum au ajuns cele două carduri în posesia ei, în schimb, Sorin Apostu a trebuit să dea explicaţii în acest sens. "Eu nu le-am folosit şi nu ştiu cum au ajuns la noi în Primărie sau acasă", a declarat atunci Apostu.

După percheziţiile făcute de DNA la domiciliul soţilor Apostu, în noiembrie 2011, şi depistarea cardurilor „Butoi" şi „Garaj", Sergiu Hossu, directorul firmei Rosal, a cerut efectuarea unui audit pentru a se stabili cât combustibil a fost consumat de către cei doi. „În urma auditului am constatat că a fost un consum de 18.000 de lei în 18 luni", a declarat Hossu în faţa instanţei.

 

Comenteaza