Video Miturile din istoria românilor, demontate de un profesor din Cluj: "Baba Novac a fost executat ca lider al unor bande de mercenari''

Miturile din istoria românilor, demontate de un profesor din Cluj: "Baba Novac a fost executat ca lider al unor bande de mercenari''

Istoricul Mihai-Florin Hasan, profesor la Colegiul Ortodox „Mitropolit Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, a explicat care sunt cele mai mari mituri legate de istoria românilor, cum s-au propagat ele, și cum au ajuns să fie atât de prezente azi în mentalul colectiv. 

Principalele idei discutate:

  • Cele mai mari mituri legate de istoria românilor sunt cele care au apărut în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, din perioada romantismului, și care, din păcate, într-o formă sau alta, se continuă până în prezent. Sunt practic istoriile alternative sau ficționale despre începuturile Țării Românești sau ale Moldovei, despre rolul românilor în istoria universală și istoria zonală.
  • Baba Novac a fost executat la Cluj ca lider al unor bande de mercenari. În momentul în care Mihai nu l-a mai plătit, el a intrat în serviciul generalului Basta. Basta a fost cel care i-a trimis o celebră scrisoare lui Baba Novac prin care l-a convocat la Cluj, acolo l-a acuzat de colaborare cu otomanii, și tot acolo la dat pe mâna dietei.

  • Imaginea miilor de turci trași în țeapă de către Vlad Țepeș, acea pădure de țepe, nu este un mit, este o realitate. În ceea ce privește diversele rapoarte venețiene, florentine, milaneze ș.a.m.d. care vorbesc despre ea, probabil că avea undeva, la cea mai mică distanță pe care o acoperea, circa 3 km. Cea mai mare estimare este de 8 km. Câte personaje au fost trase în țeapă mi-e greu să spun, dar cu siguranță mai bine de câteva mii. MAI MULTE AICI!

Comenteaza