Mistreții dau iama în gospodăriile din Ardeal. Culturi agricole devastate

Mistreții dau iama în gospodăriile din Ardeal. Culturi agricole devastate

Inspectorii de la Cluj au fost chemați în mai multe localități din zona montană a Transilvaniei pentru a constata pagubele produse de porcii mistreți la culturi de cartofi și de lucernă.

“A fost în zonă o comisie de la Direcția Agricolă Alba, de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Cluj, pentru constatarea pagubelor. Sunt mai multe hectare afectate. Noi i-am chemat pentru a avea justificări legale și în fața controlorilor în teren de la Agenția pentru Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). O fată ai căror părinți au gospodărie în zonă a numărat 51 de mistreți. Au mai râmat în zonă, în satul Arți.

Animalele domestice au fost duse în al doilea hotar, la păscut, iar aici, în jurul gospodăriei, unde au lăsat oamenii iarba să crească, pentru cosit, mistreții le fac pagube. Nu se mai sperie nici de câinii de pază. Caută viermișori, la 20 cm sub stratul vegetal și, cum n-au belciuge puse ca la porcii domestici, râmă destul de adânc.

În zonă este Fondul 54 de vânătoare Sibiu. Au venit mistreții pe lângă gospodării pentru că cei de la fondul de vânătoare nu au hrănit mistreții, nu au întreținut hrănitorile, nu le aduc de mâncare”, a spus Constantin Jinar, primarul comunei Șugag, din județul Alba.

Situate pe culmile munților, la peste 1.000 mi altitudine, locuitorii din satele Bârsana, Arți și Pleși sunt terorizați constat de porcii mistreți care au distrus culturile oamenilor, fie că sunt de cartofi sau lucernă pentru iarnă, conform Agrointel.ro.

Deoarece turmele de ovine sunt în drum spre pășunile alpine, iarba și lucerna sunt lăsate să crească pentru a fi cosite, uscate și balotate. Aceasta va fi hrana animalelor pentru iarnă, dacă nu ar exista problema majoră a mistreților.

Persoanele păgubite au depus o cerere la primărie, iar în baza acesteia comisia de evaluare s-a deplasat la faţa locului în vederea stabilirii cuantumului despăgubirilor, precum şi a răspunderii civile pe baza obligaţiilor ce revin proprietarilor culturilor, respectiv gestionarului fondului cinegetic de pe raza comunei.

Comenteaza