Revoltă pe Autostrada Transilvania. "Utilajele ne-au distrus culturile agricole"

Revoltă pe Autostrada Transilvania. "Utilajele ne-au distrus culturile agricole"

Mai mulți fermieri au protestat pe șantierul Autostrăzii Transilvania (A3) după ce utilajele au distrus zeci de hectare de culturi agricole, iar apoi s-au făcut nevăzute.

Mai mulți localnici din județul Sălaj, în special fermieri, din satele Păușa și Poarta Sălajului - comuna Românași, s-au adunat pe șantierul A3 pentru a protesta împotriva situației reale din teren, dar și împotriva guvernului care încă nu a realizat exproprieri, deși a dat ordinul de începere a lucrărilor, dar nici nu a anunțat pe nimeni că pământurile lor urmează să fie luat de stat.

Oamenii din cele două sate susțin că nu se împotrivesc construirii autostrăzii și se bucură că vor putea avea conexiune la A3, dar sunt revoltați pe faptul că fără a fi anunțați, utilajele au intrat peste terenul lor cultivat cu cereale și acesta a fost distrus. Utilajele au dispărut după două zile, lăsând în urma lor un peisaj dezolant, conform Sălajul Liber.

„Nu ne deranjează că au venit utilajele peste terenul nostru fără să ne anunțe, dar măcar ne puteau spune să nu cultivăm nimic aici pentru că urmează a fi decopertată toată zona. Acum avem sute de hectare de culturi agricole ce sunt compromise din cauza acestor săpături”, a spus unul dintre cei prezenți.

Oamenii susțin că utilajele au ajuns în sat într-o noapte și fără să anunțe pe nimeni au intrat abuziv pe terenurile care nu sunt nici măcar expropriate și au săpat la greu. De câteva săptămâni însă șantierul a fost abandonat, iar în zonă au rămas doar gropi în care mustește apa, culturi agricole distruse și munți de pământ.

Toate aceste terenuri erau cultivate, iar pentru culturi trebuiau să primească subvenția emisă de Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură. Acum, ei riscă să nu-și mai primească banii meritați pentru culturi, iar întreg sezonul agricol să fie compromis. Până acum sătenii au fost ignorați.

Deși s-a întâlnit cu reprezentanții Prefecturii Sălaj și a companiei care lucrează la autostradă, primarul comunei, Ioan Buda, nu a putut să le dea un răspuns clar sătenilor. Printre cei afectați se numără și Laurențiu Ghiuruțan, președintele Sindicatului Cartel Alfa Sălaj, sau Nicolae Țap, președintele Asociației OVIS a Crescătorilor de Oi, cu 700 de fermieri.

O hotărâre de guvern a prevăzut exproprieri de culoar necesar în Sălaj pentru A3. Este vorba despre imobilele proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de la secțiunea 3B Mihăiești – Suplacu de Barcău, din cadrul obiectivului de interes național Autostrada Brașov – Târgu-Mureș – Cluj – Oradea.

Acestea se află pe raza localităților Meseșenii de Jos, Crasna, Boghiș, Nușfalău, Ip și Marca. Suma alocată în vederea exproprierilor este de 6,9 milioane de lei pentru 3.529 de imobile, pe o suprafață de 3,6 milioane mp. Banii vor veni de la bugetul de stat, prin Ministerului Transporturilor.

Proiectul Autostrăzii Transilvania (Braşov – Borş), parte din A3, a început în 2004, în baza unui contract încheiat cu compania americană Bechtel, ce trebuia executat până în 2012. A3 a fost împărțită inițial de autoritățile române în două proiecte, București – Brașov și Brașov – Cluj – Borș, lungimea totală fiind de 584 km.

Etichete
Comenteaza