Foto Mii de moți și turiști au fost la Mărișel pentru sărbătoarea tradițională de la Crucea Iancului

Mii de moți și turiști au fost la Mărișel pentru sărbătoarea tradițională de la Crucea Iancului
| Foto: Facebook.com/Traditii Clujene
Mii de moți și turiști au fost la Mărișel pentru sărbătoarea tradițională de la Crucea Iancului
Mii de moți și turiști au fost la Mărișel pentru sărbătoarea tradițională de la Crucea Iancului
Mii de moți și turiști au fost la Mărișel pentru sărbătoarea tradițională de la Crucea Iancului
Mii de moți și turiști au fost la Mărișel pentru sărbătoarea tradițională de la Crucea Iancului
Mii de moți și turiști au fost la Mărișel pentru sărbătoarea tradițională de la Crucea Iancului

Peste 10 mii de moți și turiști, potrivit forțelor de ordine, au fost prezenți duminică, 9 iulie 2023, la ,,Sărbătoarea tradițională de la Crucea Iancului”, ce se desfăşoară de peste 170 de ani, în a doua duminică din luna iulie, în comuna clujeană Mărișel, în cinstea lui Avram Iancu şi a moţilor din timpul Revoluţiei de la 1848.

Organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, împreună cu Primăria și Consiliul Local al comunei Mărișel, manifestarea a debutat la ora 12:00, când a fost săvârșită o slujbă de pomenire la monumentul „Crucea Iancului” din zona Fântânele, urmată de depuneri de coroane și jerbe de flori. Aici, preoții și mulțimea s-au rugat pentru sufletele eroilor Apusenilor, ai neamului românesc, pentru binecuvântarea, sănătatea, prosperitatea și liniștea României și a lumii. Preotul paroh, Ioan Mocean, alături de alți preoți și starețul Paise Plic de la Mănăstirea „Sfinții Martiri Brâncoveni” de la Mărișel, recent ctitorită aproape de Monumentul „Crucea Iancului”, au încheiat oficierea slujbei prin a sublinia eroismul moților și al lui Avram Iancu.

De la ora 13:00, pe platoul de la Crucea Iancului, pe scena special amenajată, primarul Viorel Ghic a oficiat deschiderea acestei ediții, a 48-a, iar miile de participanți au ascultat discursurile oficialităților centrale, județene și locale și au aflat date istorice despre Revoluţia de la 1848.

La final, cu toții, oficialități și public, au cântat împreună cântecul patriotic „Din țara Moților”, după care au asistat la un impresionant spectacol folcloric, susţinut de artişti şi ansambluri folclorice de renume. La eveniment au mai participat, printre alții, primarul Emil Boc, europarlamentarul Daniel Buda sau primarul Floreștiului Bogdan Pivariu.

În deschidere, Grupul tradițional „Mărișana” din localitate, coordonat de prof. Ioan Mariș, a prezentat câteva jocuri tradiționale. Ei sunt implicați în această perioadă în amplul proiect ,,MĂRIȘENII – proiect de coeziune locală și promovare internațională a patrimoniului imaterial”, pe care Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj îl desfășoară în această perioadă, cu sprijinul Ministerului Culturii. Prin acest proiect, instituția face cunoscut, pe plan internațional, patrimoniul cultural imaterial din România.

Astfel, membrii Grupulului folcloric „Mărișana” și elevii Școlii Gimnaziale „Pelaghia Roșu” au interacționat direct, în cadrul unor ateliere de obiceiuri, meșteșuguri, joc tradițional, povești și muzică tradițională, iar cei vârstnici au transmis direct cunoștințele către elevii dornici să afle mai multe despre patrimoniul cultural din localitatea din care provin. Prezența lor în scenă a fost rezultatul acestui schimb cultural, în care au fost implicați profesorii coregrafi Camelia și Ion Motoc, cei care formează generaţii de jucăuși, dar și etnologul și antropologul Răzvan Roșu, originar din zonă.

Apoi, în scenă au evoluat: Veta Biriș, Cornel Borza, Adrian Neamțu– taragot, Alina Pinca, Mihai Mariș– taragot, Adriana Irimieș, Nicolae Turcu, Ionuț Candrea și Ioana Petran, Alexandru Potra, Florina Trif, Lucia Potra, Dana Purcel, Anicuța Roșu, Livia-Maria Hetea-Danciu, acompaniați de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană” a CJCPCT Cluj. Totodată, în scenă au prezentat cântece și jocuri tradiționale: Nicolae, Mihai și Emanuel Badiu, Taragotiștii din Mărișel, Ana Maria Mariș, Diana și Denisa Todea, Daria Alexandra Mariș, Mihaela Iulia Abrudan, Patricia Popa, Lavinia Danciu, Denisa Giurgiu, Andra Mariș, Delia Toderici, Adela Burcă, Dragoș Cîmpean, Andrada Mariș, Ștefan Suciu, Larisa Gurzău, alături de Ansamblul folcloric „Nepoții Iancului”– Mărișel, Ansamblul folcloric „Cununa Apusenilor”– Gilău, Ansamblul folcloric ,,Șoimii Carpaților”- Florești și Ansamblul folcloric „Cununa Munților” din Măguri-Răcătău.

Întregul eveniment a fost prezentat de Adriana Irimieș, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, împreună cu Grigore Sâmboan.

Crucea Iancului de la Mărișel a fost ridicată inițial din lemn, în anul 1924, pentru a marca aniversarea unui secol de la nașterea lui Avram Iancu (1824-1872). Ulterior, a fost înlocuită cu una din piatră. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, crucea a fost demontată, iar în 1944 locuitorii din Mărișel au ridicat o nouă troiță din piatră. În jurul acestei troiţe se adună moţii an de an, pentru a cinsti victoria înaintaşilor şi pe Avram Iancu.

Comenteaza