Mii de clujeni, la slujba de Buna Vestire. S-a pus piatra de temelie pentru centrul misionar al mitropoliei FOTO/VIDEO

Mii de clujeni, la slujba de Buna Vestire. S-a pus piatra de temelie pentru centrul misionar al mitropoliei FOTO/VIDEO
Sărbătoarea Bunei Vestiri, dată la care au fost întronizaţi cei doi mitropoliţi ai Clujului, a fost sărbătorită astăzi de mii de clujeni. Credincioşii au putut să se închine la un fragment din Crucea Mântuitorului Iisus Hristos expusă pe o scenă specială amplasată în Piaţa Avram Iancu.

Vremea bună de astăzi i-a adunat cu miile pe credincioşii clujeni la liturghia de Buna Vestire de la Catedrala Ortodoxă din Piaţa Avram Iancu. Liturghia arhierească a fost oficiată de un sobor format din cinci ierarhi şi peste 20 de preoţi. La slujbă a fost prezent şi mitropolitul Panteleimon din Veria (Grecia), cel care a adus fragmentul Crucii lui Iisus la Cluj.

"Astăzi, la Cluj se află un fragment din Crucea Mântuitorului Iisus Hristos, al treilea ca mărime din lume. Primul este la Iersusalim, al doilea pe Muntele Athos, iar cel în faţa căruia avem onoarea să ne închinăm astăzi este adus din Grecia. Mulţumim frăţiilor voastre care simţiţi duhovniceşte şi care simţiţi importanţa mitropoliei clujene. Ca amintire pentru mitropolitul Panteleimon din Veria noi îi oferim o icoană a Bunei Vestiri, icoană care ocroteşte Catedrala Ortodoxă a Clujului. De asemenea, clujenii vor primi la ieşirea din biserică câte o iconiţă sfiinţită", a spus IPS Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

După Liturghie, clujenii au participat alături de ierarhi şi preoţi la o procesiune până la baza Căii Turzii unde, pe terenul de lângă Liceul de Coregrafie "Octavian Stroia" a fost pusă piatra de temelie a Centrului misionar ortodox "Sfântul Apostol Andrei".

Centrul va fi ridicat pe un teren oferit de către Consiliul Judeţean Cluj Arhiepiscopiei Clujului şi va include sedii ale unor structuri administrative şi asociaţii din cadrul arhiepiscopiei, respectiv o sală de conferinţe. În zona adiacentă urmează să fie construită o sală de sport şi o grădiniţă. Lucrările la construcţia acestuia vor începe după Sfintele Sărbători de Paşte şi vor dura în jur de doi, trei ani. Fondurile pentru acest proiect provin din donaţii şi posibil, dacă feţele bisericeşti vor solicita ajutor, de la autorităţile locale.

Printre personalităţile Clujului care au pus un cancioc de ciment la temelia viitorul centru misionar se numără Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moisin, primarul Clujului, rectorul UBB Ioan Aurel Pop, oamenii politici precum Horia Uioreanu, Remus Lăpuşan, Adrian Gurzău, fostul Ministru de Interne Ioan Rus, omul de afaceri Vasile Leordean, sociologul Vasile Dâncu, dar şi reprezentanţii poliţiei Cluj, ai jandarmeriei, armatei şi ai Penitenciarului de Maximă Siguranţă Gherla.

Data de 25 martie este la 9 luni înainte de Crăciun, sărbătoarea Nașterii Domnului și amintește de ziua în care Arhanghelul Gabriel îi vestește Fecioarei Maria că a fost aleasă să devină mama lui Iisus Christos. Buna-Vestire făcută Mariei inaugurează „plinirea timpului", adică împlinirea făgăduințelor și pregătirilor venirii lui Hristos. Maria este chemată să-l zămislească pe Fiul lui Dumnezeu. Încuviințând, a devenit Născătoare de Dumnezeu. Uimindu-se de cele petrecute cu Maria, Sfântul Augustin își imaginează că se adresează îngerului, întrebând: „Spune-mi, îngere, de ce s-a petrecut aceasta cu Maria?". Îngerul îi arată că răspunsul este cuprins chiar în cuvintele salutului: „Bucură-te, cea plină de har!. Origen observă că niciodată un asemenea titlu nu a fost dat unei ființe omenești și nu mai apare în niciun alt loc din Sfânta Scriptură.

Maria primește cu disponibilitate „valul de iubire" a lui Dumnezeu care se revarsă în ea. Și prin aceasta este o ucenică desăvârșită a Fiului ei, care, în ascultare față de Tatăl, își împlinește libertatea și tocmai astfel își exercită libertatea, ascultând.

 

 

Comenteaza