Majoratul groazei, la Istanbul. “Am avut o experiență terifiantă”

Majoratul groazei, la Istanbul. “Am avut o experiență terifiantă”
Tentativa de lovitură de stat i-a zădărnicit unuia dintre cel mai talentați elevi ai Clujului șansa de a ajunge în timp util la Olimpiada din Vietnam. Era tocmai ziua în care împlinea 18 ani.

“Mulțumesc, Turcia, pentru cele mai groaznice 30 de ore din viața mea. Nu am știut niciodată cum e să stai sub un scaun și să aștepți să se întâmple ceva sau să explodeze o bombă când totul părea să se fi terminat. Bilanț după un an de muncă și sacrificii: no IBO this year, nu Vietnam. O experiență terifiantă pe care nu am să o uit curând și frică”, mărturisește George Maier, pe pagina sa de pe rețeaua de socializare Facebook. 

Lotul olimpic de biologie al României a fost blocat, de vineri seară, pe aeroportul Ataturk din Istanbul. Elevii români au rămas blocaţi în aeroport, din cauza situaţiei din Turcia. Prima probă urma să aibă loc marți, în Vietnam, însă zborul din Turcia până la destinație dura 10 ore. Elevii au decolat de la 22:00 de pe Aeroportul Henri Coandă, au ajuns la Istanbul în o oră și jumătate, iar de la 02:00 aveau următorul avion, spre Vietnam. Ulterior, părinții au solicitat Ministerului Educației Naționale (MEN) să facă apel la organizatori pentru a amâna începerea competiției. 

George Cătălin Maier, elev în clasa a XI-a la Liceul A. Iancu din Cluj- Napoca, Alexandru Zancă, de la Colegiul M. Viteazul Ploiești, Vlad Gabriel Sîmbotin, de la Liceul M. Kogălniceanu Vaslui și Bogdan Ionuț Șișcă Jippa, de la Colegiul Mihai Viteazul București trebuiau să reprezinte România la Olimpiada Internațională de Biologie, din Vietnam.

La Cluj-Napoca a avut loc proba barajului, iar din cei 20 de elevi componenţi ai lotului olimpic național lărgit s-au calificat pentru olimpiada internaţionala cei patru elevi menționați. Maier era la a doua participare la olimpiada internațională de biologie, în 2015 aceasta desfășurându-se în Danemarca.  

În fiecare an, la Facultatea de Biologie şi Geologie Cluj-Napoca se întruneşte lotul naţional lărgit, iar după o perioadă de pregătire de două săptamâni componenţii lotului susţin proba barajului. Elevii calificaţi la olimpiada internaţională au participat la o sesiune de pregătire de două săptămâni la Facultatea de Biologie a Universităţii Bucureşti.

Bilanţul provizoriu al tentativei de lovitură de stat din Turcia este de 265 de morţi, aproape 3.000 de militari participanţi la complot fiind arestaţi preventiv. Guvernul turc a denunțat o tentativă ilegală a unui grup din cadrul armatei. Confruntările militare au fost generate de o facţiune a armatei care a încercat înlăturarea administraţiei Recep Erdogan.

UPDATE

Un elev voia să meargă pe cont propriu

"S-au întors sâmbătă cu primul avion. Nu au plătit biletele. Au ajuns la 21:15, ora României. MEN nu a făcut nimic pentru ei. Au fost aduşi în ţară prin bunăvoinţa lui Gabriel Taga, directorul Colegiului Mihai Viteazul din Ploieşti. Alexandru este bine, dar dezamăgit. Caută bilete de avion să plece. O să ia legătura cu organizatorii, dacă îl primesc fără profesor însoţitor. A găsit două variante, nu ca MEN, cea mai ieftină, prin Turcia. A muncit patru ani, este ultima olimpiadă la care poate participa", a declarat mama unuia dintre olimpici, Alexandru Zancă, pentru Mediafax.

Comenteaza