Ignatul porcului: Măcelarii pricepuţi la sacrificarea tradiţională a porcului, tot mai greu de găsit

Ignatul porcului: Măcelarii pricepuţi la sacrificarea tradiţională a porcului, tot mai greu de găsit
Ignatul porcului: Măcelarii pricepuţi la sacrificarea tradiţională a porcului, tot mai greu de găsit
Ignatul porcului: Măcelarii pricepuţi la sacrificarea tradiţională a porcului, tot mai greu de găsit
Ignatul porcului: Măcelarii pricepuţi la sacrificarea tradiţională a porcului, tot mai greu de găsit

O meserie care a ajuns foarte căutată în satele româneşti în perioada săptămânilor dinainte de Crăciun este cea de măcelar priceput la sacrificarea tradiţională a porcului de Ignat. 

Când se taie porcul de Crăciun 2020? Sărbătoarea de pe 20 decembrie, cunoscută în popor sub denumirea de Ignatul porcilor sau Inătoarea, este închinată Sfântului Ignaţie al Antiohiei.

Însă tot mai puţini tineri sunt dispuşi astăzi să devină ucenici pentru a înveţe tainele acestei meserii, fără de care nicio familie de gospodari nu îşi poate asigura gustoasele preparate ale căror reţete încă se transmit din generaţie în generaţie.

Dacă în urmă cu 25-30 de ani, tot la a treia sau a patra casă dintr-o localitate găseai un măcelar priceput, acum cei care doresc să îşi sacrifice porcii înainte de Crăciun au nevoie să îşi facă programare. În localităţile rurale sunt tot mai rari măcelarii pricepuţi, care cunosc toate tainele sacrificării porcului. De aceea, ei sunt şi foarte solicitaţi începând încă de la jumătatea lunii noiembrie până chiar şi după sărbătoarea Ignatului.

Importanţa meseriei măcelarului tradiţional în lumea satelor este poate mai greu de înţeles astăzi, când la supermarket sau în mai toate magazinele alimentare de la oraş se pot găsi în permanenţă carnea ori preparatele din porc. Însă în urmă cu decenii şi secole în gospodării se creştea de obicei un singur porc, cel mult doi, iar sacrificarea se făcea o dată într-un an, carnea acestuia asigurând hrana necesară pentru trecerea peste iarnă a unei familii.

Potrivit unui  măcelar cu experieenţă, fiecare porţiune a porcului are un anumit procedeu de recoltare, iar un măcelar nepriceput poate să şi deterioreze părţi sau organe ale porcului, şi astfel gospodarul să fie nevoit să renunţe la pregătirea unuia dintre preparatele tradiţionale. Primul şorici de mâncat este cel de pe slănina care se ia de pe coloana vertebrală.

În ziua de Ignat, pe 20 decembrie, are loc tradiţionala tăiere a porcilor. În popor se spune că „dacă nu tai porcul la Ignat, nu-i mai merge bine”, „după Ignat, porcul slăbeşte”. Există, însă, sate în care porcul este tăiat a doua zi de Crăciun. 

Comenteaza