Lăutari şi paradă de modă cu costume tradiţionale la mall, de Ziua Internaţională a Romilor

Lăutari şi paradă de modă cu costume tradiţionale la mall, de Ziua Internaţională a Romilor
Ziua Internaţională a Romilor este marcată la Cluj prin muzică, dans, teatru şi o paradă de modă cu articole vestimentare tradiţionale rome.

Manifestările dedicate Zilei Internaţionale a Romilor vor avea loc mâine, de la ora 18.00, în incinta hipermarketului Carrefour, din Polus Center.

În programul spectacolului de muzică şi dans îşi vor da concursul lăutari, dansatori şi interpreţi vocali, din cadrul Tarafelor "Lăutarii ardeleni"din Gherla şi "Soporul de Câmpie" din Cluj, Ansamblurilor de dansuri "Înfrăţirea" din Gherla, "Igranka" din Floreşti, "Romano"din Cluj şi Ansamblului de dansuri din Soporu de Câmpie, Corului "Zurale Therne" din Floreşti, precum şi interpreţii Rostaş Remus, Ioana Moldovan şi Fulop Alexandra.

De asemenea, cu acest prilej va avea loc şi o paradă de modă cu articole vestimentare tradiţionale rome. Spre sfârşitul zilei, Organizaţia Studenţilor Romi va organiza o scenetă în cadrul căreia vor fi prezentate meşteşugurile rome şi evoluţia acestora de-a lungul timpului.

Ziua de 8 aprilie a fost adoptată drept Ziua Internaţională a Romilor în anul 1971, cu ocazia Primului Congres Internaţional al romilor de pretutindeni care a avut loc la Londra. Atunci s-au mai stabilit imnul „Gelem, Gelem", compus de Jarko Jovanovic şi steagul internaţional al romilor. În ultimii ani, semnificaţia zilei de 8 aprilie a început să fie recunoscută la nivel mondial. De asemenea, ziua de 8 aprilie este o zi comemorativă pentru victimele de etnie romă din timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Etichete
Comenteaza