La Cluj-Napoca, bătăile între taximetrişti au devenit deja ceva comun. Propunerea unui psihiatru

La Cluj-Napoca, bătăile între taximetrişti au devenit deja ceva comun. Propunerea unui psihiatru
În contextul în care bătăile între taximetrişti sunt la ordinea zilei, un psihiatru clujean propune creşterea severităţii examenelor psihologice pe care aceştia trebuie să le susţină.

Tunde şi Alin muncesc de câţiva ani ca taximetrişti în Cluj-Napoca. Tunde are 42 de ani şi - spune ea - o vârstă dificilă pentru a se mai angaja undeva, de aceea, pentru a nu face prea multe valuri care apoi s-o doboare, nu ne divulgă numele întreg şi nici firma de taxi unde munceşte.

Mărturiseşte doar că în urmă cu circa o lună de zile a fost bătută de un taximetrist de la o firmă concurentă. Totul, după o altercaţie în trafic, alegându-se şi cu un certificat medico-legal în acest sens.

„Din păcate după ce i-am făcut plângere penală individului acela agresiv, pe care l-am şi identificat, deşi a trecut de atunci destul timp, poliţia nu m-a contactat deocamdată - şi nici pe martorii evenimentului, dispuşi să depună mărturie în acest caz", povesteşte, supărată, femeia.

La rândul său, Alin, un bărbat solid în vârstă de 40 de ani, spune că tocmai a ieşit din spital, după ce un taximetrist de la o firmă concurentă i-a spart în urmă cu câteva zile, cu o lovitură de pumn, timpanul. Totul s-a petrecut în comuna Floreşti, după o altercaţie avută cu el la o bere, de data aceasta în afara serviciului, în mijlocul unui grup compus din colegi de breaslă.

Tunde spune că s-a prezent la IML Cluj împreună cu colegul ei, Alin, ca să-i arate "paşii" care acesta trebuie să-i urmeze pentru ca să-şi găsească dreptatea. Declară femeia: „Am venit cu colegul meu şi ca să-mi demonstrez solidaritatea faţă de acesta. Însă nemulţumirea mea s-ar referi la taximetriştii pe care firmele îi selecţioneză, fără un concurs prealabil şi fără o verificare psihologică serioasă.

Părerea mea e că atâta violenţă în trafic, aşa cum întâlnim în România - fenomen căruia i-am căzut şi eu victimă - nu există nici măcar în America. Mi-a mărturisit o prietenă care munceşte şi ea ca taximetristă, în Chicago, că acolo taximetriştii, pentru a fi admişi, trebuie să dovedească măcar faptul că ştiu pe de rost străzile. La noi nu le ştiu şi nici chiar să conducă, aşa, ca lumea. Aceştia se prezintă la firmă şi - pe bază de carnet - poc! primesc maşina, cheile şi sunt trimişi la lucru!"

Referitor la incidentele cu o frecvenţă tot mai mare de acest gen din Cluj-Napoca am cerut părerea reputatului psihiatru clujean Traian Neamţu.

„Dorinţa de câştig pentru supravieţuire şi competiţia acerbă din domeniul taximetriei dezvoltă personalităţi accentuate, iar manifestările celor ce funcţionează în domeniu sunt asemeni celor care prezintă tulburări de personalitate accentuată. Rezultatul: creşte mereu violenţa stradală şi în trafic în cadrul acestei categorii profesionale.

Ar trebui ca firmele de taximetrie să fie obligate să-şi verifice psihologic, serios - şi mai des - angajaţii, iar severitatea verificărilor să crească, astfel încât la cea mai mică manifestare aiurea cei ce comit nereguli, cât de mici, să fie daţi pur şi simplu afară. Dacă firmele nu vor lua măsuri din timp, problema se va accentua şi o vor suporta pe de o parte clujenii şi de asemenea vor trage consecinţele şi taximetriştii cinstiţi şi muncitori", a arătat acesta.

Comenteaza