Jumătate de milion de lei pentru pentru microciparea, înregistrarea și sterilizarea câinilor din județul Cluj

Jumătate de milion de lei pentru pentru microciparea, înregistrarea și sterilizarea câinilor din județul Cluj
| Foto: spotmedia.ro

Demersuri ale Consiliului Județean în scopul eficientizării populației canine din județul Cluj. Forul administrativ județean va aloca fonduri pentru microciparea, înregistrarea și sterilizarea gratuită a câinilor de rasă comună, cu stăpân.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a inițiat un proiect de hotărâre privind aprobarea contractării de servicii medical-veterinare în vederea microcipării, înregistrării în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân (R.E.C.S) și sterilizării gratuite a câinilor de rasă comună, deținuți de persoanele fizice din județul Cluj.

Statisticile indică faptul că sunt foarte mulți clujeni care nu-și microcipează și sterilizează câinii, deși acest lucru este obligatoriu prin lege, invocând motive legate de costuri. Programul finanțat din fonduri proprii ale Consiliului Județean își propune să contribuie la rezolvarea acestei probleme și să ofere clujenilor acces gratuit la serviciile specifice, singurele eficiente prin care populația canină poate fi ținută sub control, abandonul prevenit și, cel mai important, prevenite potențiale tragedii", a afirmat liderul CJ Cluj, Alin Tișe.

Ulterior aprobării în plenul forului administrativ județean, programul sanitar ce se propune a fi finanțat de Consiliul Județean cu 500.000 de lei se va desfășura în cursul acestui an, structurat fiind pe mai multe etape:

• etapa de informare și conștientizare a cetățenilor referitoare la necesitatea înregistrării, microcipării și sterilizării, precum și la consecințele rezultate din neglijarea sau refuzul acestor acțiuni;
• etape de microcipare şi sterilizare a câinilor deținuți de persoane fizice din judeţul Cluj, cu excepţia celor cu domiciliul în Cluj-Napoca.

Programul va include, de asemenea, campanii de informare și conștientizare derulate cu sprijinul organizațiilor non-guvernamentale, instituțiilor locale și voluntarilor.

Amintim faptul că forul administrativ județean s-a implicat activ în ultimii ani în schimbarea mentalității proprietarilor de câini din județul Cluj, prin derularea, prin intermediul Autorității Teritoriale de Ordine Publică ATOP Cluj, unei campanii județene de informare cu privire la obligativitatea sterilizării câinilor, inclusiv prin demontarea principalelor mituri care-i fac să fie reticenți la această acțiune.

Comenteaza