Jandarmii clujeni răspund acuzaţiilor UDMR privind incidentul de la Ziua Maghiarilor cu imagini FOTO/VIDEO

Jandarmii clujeni răspund acuzaţiilor UDMR privind incidentul de la Ziua Maghiarilor cu imagini FOTO/VIDEO
UDMR a cerut explicaţii jandarmilor privind incidentele de la Ziua Maghiarilor, când patru persoane au fost amendate fiindcă au afişat steagul Transilvaniei de dinainte de 1918 în cadrul unui marş prin centrul Clujului. O petiţie în acest sens, semnată şi de PPMT, a fost trimisă şi la MAI.

"Pe timpul marșului spre Catedrala Sf Mihail, și-au făcut apariția 4 persoane care au expus steagul Transilvaniei de dinainte de 1918. Organizatorul activităților s-a delimitat de acțiunea acestora, cerându-le să nu desfășoare steagul ori să părăsească manifestarea. Cele 4 persoane au refuzat să dea curs solicitărilor organizatorului, drept pentru care acesta a solicitat sprijinul jandarmilor din dispozitivul de ordine publică. Au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1.500 lei, conform art. 26, lit f), din legea 60 din 1991 republicată, pentru 'refuzul de a părăsi imediat adunarea, dacă măsura a fost dispusă de conducătorii acțiunilor' și "nu cum s-a vehiculat pe anumite canale de comunicare, că intervenția jandarmilor s-a datorat faptului că cele 4 persoane ar fi afișat anumite însemne, respectiv steagul Transilvaniei de dinainte de 1918", se arăta într-un comunicat al Jandarmeriei Cluj din 16 martie 2017. 

Ulterior, într-o intervenţie la Realitatea FM Cluj, preşedintele UDMR Cluj, Csoma Botond, a declarat că "relatările Jandarmieriei, potrivit cărora steagul Transilvaniei a trebuit îndepărtat la cererea organizatorilor, sunt neadevărate". "Este o manipulare din partea Jandarmeriei Cluj. Încă de luni, când a avut loc prima şedinţă pentru organizarea manifestaţiilor pentru 15 martie, au spus că, în opinia lor, steagul Transilvaniei este unul antiromânesc şi anticonstituţional". Mai multe AICI. 

Vineri, 18 martie 2017, preşedinţii UDMR şi Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania au solicitat, prin intermediul unei petiţii, un punct de vedere din partea ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, privind incidentul de la Cluj-Napoca. 

Pentru clarificarea situaţiei, jandarmii au revenit cu fotografii şi un clip video din timpul incidentului. 

"Referitor la acuzațiile recente formulate de UDMR la adresa Grupării de Jandarmi Mobilă ,,Ştefan Cicio-Pop'', prin care instituția este acuzată de „afirmaţii făţarnice şi neadevărate", Serviciul de Informare și Relații Publice din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, face următoarele precizări:

Miercuri, 15.03.2017, efective de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, au asigurat măsurile de ordine publică la manifestarea comemorativă autorizată, organizată de către Uniunea Democrată Maghiară din România - Filiala Cluj, eveniment desfășurat cu ocazia ,,Revoluţiei Maghiare de la 1848'' şi a ,,Zilei Maghiarilor de Pretutindeni''.

Permanent, între forțele de ordine și reprezentanții organizatorilor a existat dialog și cooperare în ceea ce privește măsurile adoptate pentru desfășurarea în bune condiții a acestui eveniment din spatiul public.
Caracterul manifestării comemorative a fost paşnic şi civilizat, fără incidente sau alte evenimente care să tulbure ordinea publică.

Evenimentul la care fac referire reprezentanții UDMR, acuzând Grupărea de Jandarmi Mobilă Cluj de aplicarea legii în mod discriminatoriu, face trimitere la apariţia pe timpul marşului spre Catedrala Sf Mihail, a patru persoane care au expus steagul Transilvaniei de dinainte de 1918. Imediat după apariția celor patru persoane, organizatorul acestei adunări publice, domnul Czirmay Zoltan, membru UDMR, s-a delimitat de acţiunea acestora, comunicând acest aspect și forțelor de ordine, totodată, cerându-le celor patru persoane, să nu desfăşoare steagul, în caz contrar să părăsească manifestația.

Cele patru persoane au refuzat să dea curs solicitărilor domnului Czirmay Zoltan, membru UDMR, drept pentru care acesta a solicitat sprijinul jandarmilor din dispozitivul de ordine publică.

Ca urmare a celor sesizate de către organizator, jandarmii au identificat cele patru persoane, aplicându-le sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 1.500 lei, conform art. 26, lit f), din Legea 60 din 1991 republicată, pentru ,,refuzul de a părasi imediat adunarea, dacă măsura a fost dispusă de conducătorii acţiunilor''.

Măsurile contravenționale aplicate în mod legal de Jandarmerie nu au avut nicio legătură cu desfășurarea și afișarea acelui însemn heraldic/steag, așa cum s-a încercat să se speculeze de către reprezentanții UDMR, ci a vizat o măsură legală menționată anterior.

Recenta acuzație formulată de reprezentanții UDMR este cel puțin bizară, dacă nu chiar paradoxală, întrucât chiar unul dintre organizatori, membru UDMR, domnul Czirmay Zoltan a solicitat forțelor de ordine sprijinul și totodată, în calitate de organizator, a cerut celor patru persone să nu afișeze acel însemn.

Pentru veridicitatea celor afirmate și eliminarea oricăror suspiciuni, vă prezentăm imagini video care prezintă momentul în care organizatorul, domnul Czirmay Zoltan întră în dialog cu cei patru cetățeni, cerându-le să nu afișeze acel însemn/steag.

Jandarmeria Română este o instituție a statului român care aplica de fiecare dată prevederile legii în mod nediscriminatoriu, fară a diferenția în funcție de etnie, religie, sex etc și de fiecare dată, va comunica în spațiul public transparent, argumentat și deschis măsurile operative luate în diferite situații", se arată într-un comunicat remis presei. 

Peste 500 de etnici maghiari au participat la marşul prin centrul Clujului, pentru a comemora Revoluţia maghiară din 1848, ei cântând cântece patriotice din perioada paşoptistă. Printre participanţi s-au numărat consulul Ungariei la Cluj, Mile Lajos, preşedintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan.

 

Comenteaza