Între 60-70.000 de persoane, inclusiv din Cluj, la slujbele ecumenice care preced "Marele marş al secuilor" din Covasna

Între 60-70.000 de persoane, inclusiv din Cluj, la slujbele ecumenice care preced
Între 60.000 şi 70.000 de persoane au participat, duminică, potrivit organizatorilor, la slujbele ecumenice care preced "Marele marş al secuilor" din Covasna, manifestare ce se va desfăşura pe o distanţă de 54 de kilometri de-a lungul DN 11, între localităţile Chichiş şi Breţcu.

Potrivit reprezentanţilor CNS, la slujbele ecumenice care au avut loc fie în aer liber, fie în biserici, pe raza a 14 localităţi/locaţii din judeţul Covasna, au participat între 60.000 şi 70.000 de persoane, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Participanţii la slujbele ecumenice provin din mai multe judeţe ale Transilvaniei, dar şi din Ungaria.

La ora transmiterii acestei ştiri, maghiarii au pornit în marşul propriu-zis, care se desfăşoară pe o distanţă de 54 de kilometri de-a lungul DN 11, între localităţile Chichiş şi Breţcu.

Mii de oameni din Bihor, Cluj, Harghita, Mureş sau Braşov, dar şi din Ungaria şi diferite localităţi covăsnene au sosit, duminică dimineaţă, în locaţiile situate de-a lungul DN11, între comunele Chichiş şi Breţcu, porţiune pe care se desfăşoară marşul.

Participanţii au asupra lor pancarte în limbile română şi engleză, cu inscripţii precum "Vrem autonomie, nu independenţă", "Ţinutul Secuiesc, cealaltă faţă a României", "România este şi ţara noastră", "Autonomia nu înseamnă independenţă, înseamnă eficienţă".

Mai multe efective de forţe de ordine, atât din Covasna, cât şi din Braşov, au fost mobilizate pentru această manifestare, iar un echipaj SMURD va asigura intervenţia medicală de urgenţă la faţa locului, pe toată durata manifestaţiei.

Protestul are loc pe raza a 14 localităţi/locaţii din judeţul Covasna şi pe DN 11, între localităţile Breţcu - Chichiş.

Poliţia recomandă participanţilor la traficul de pe acest sector de drum să conducă cu viteză redusă şi cu atenţie sporită. Totodată, sugerează şoferilor care intenţionează să tranziteze DN 11 să evite, pe cât posibil, deplasarea în intervalul orar 12.00 - 15.00 pe porţiunea unde are loc manifestarea de duminică, recomandând rute ocolitoare.

La "Marele marş al secuilor", organizat de Consiliul Naţional Secuiesc şi sprijinit de toate organizaţiile politice şi civice maghiare, precum şi de biserici sunt aşteptaţi peste 150.000 de maghiari care vor protesta faţă de proiectul de regionalizare propus de Guvern şi vor cere obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc.

Manifestanţii pornesc din 14 locuri şi vor forma, la finalul marşului, un lanţ viu pe o distanţă de 54 de kilometri, între localităţile Chichiş, aflată la graniţa cu judeţul Braşov, şi Breţcu, la ieşirea către Bacău.

Trenul care urma să transporte, duminică,1.000 de harghiteni la Marşul Secuilor, din judeţul Covasna, s-a defectat şi, deşi firma de transport feroviar de la care a fost închiriată garnitura a promis că va trimite o altă locomotivă, demonstranţii erau nemulţumiţi că nu vor mai ajunge la timp.

Printre participanţii la marşul din judeţul Covasna se vor număra şi preşedinţii UDMR, PCM, PPMT şi CNMT, respectiv Kelemen Hunor, Biro Zsolt, Toro T. Tibor şi Tokes Laszlo, alături de liderii locali şi judeţeni ai formaţiunilor politice.

UDMR Covasna a comandat 3.000 de steaguri secuieşti de dimensiuni mai mici şi au fost confecţionate şi patru steaguri de dimensiuni mari, de câte 250 de metri lungime şi doi metri lăţime, care vor fi purtate pe tot parcursul marşului, pornind din Breţcu, Târgu Secuiesc, intersecţia de la Reci şi Chichiş.

De asemenea, simultan cu "Marele marş al secuilor" vor fi organizate "manifestaţii de simpatie" în mai multe oraşe din Europa şi America, printre care Budapesta, Viena, Stuttgart, Zürich, Helsinki, Stockholm, Londra, Washington, Los Angeles şi Toronto.

 

Comenteaza