Înșelătorie cu criptomonede. Țeparul a reușit să fugă cu monede virtuale valoroase cât o garsonieră

Înșelătorie cu criptomonede. Țeparul a reușit să fugă cu monede virtuale valoroase cât o garsonieră
| Foto: Alesia Kozic/Pexels.com

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată, în data de 14 ianuarie 2023, de un bărbat care ar fi fost înșelat cu monede virtuale.

Polițiștii au constatat că păgubitul, în vârstă de 37 de ani, s-ar fi întâlnit în ziua respectivă cu persoana bănuită de furt, respectiv cu un tânăr de 26 de ani, din București, după ce ar fi văzut un anunț pe internet cu privire la achiziționarea de criptomonede.

La întâlnirea dintre cei doi, tânărul de 26 de ani s-a înțeles cu bărbatul respectiv să cumpere de la acesta două criptomonede într-un portofel virtual. Ulterior, tânărul din București urma să-i achite bărbatului contravaloarea monedelor.

După ce monedele virtuale au fost transferate printr-un simplu "click", tânărul din București ar fi precizat că nu a primit nicio monedă în portofelul virtual, iar ulterior a plecat fără să-i achite bărbatului de 37 de ani contravaloarea monedelor.

Tânărul a reușit să fugă cu monede virtuale în valoare de peste 40.000 de euro.

"În urma activităților investigativ-operative desfășurate în colaborare cu polițiști din cadrul Serviciilor de Investigații Criminale Cluj și Arad, cu sprijinul Direcției de Investigații Criminale, la data de 8 februarie a.c., tânărul a fost depistat în municipiul Arad, iar în baza probatoriului administrat, față de acesta a fost emisă ordonanță de reținere pentru 24 de ore.

Ulterior, pe numele tânărului a fost emisă măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție", precizează IPJ Cluj.

Fenomenul monedelor virtuale

Criptomoneda reprezintă un nou tip de bani digitali care este controlată în întregime de cei care o dețin. Acest tip de bani digitali nu se află în zona de acoperire a guvernelor și intermediarilor. 

În prezent există mai bine de 18.000 de criptomonede care pot fi tranzacționate public, potrivit financer. Valoarea acestor monede variază de la o zi la alta.

Cele mai populare monede sunt:

  • Bitcoin cu o valoare, în acest moment, de peste 20.000 de euro. Practic, cu o singură monedă poți să-ti cumperi o mașină nouă.
  • Ethereum cu o valoare de peste 1.500 de euro.
  • Binance Coin cu o valoare de peste 300 de euro.

Pentru crearea și securizarea criptomonedelor este folosită o tehnologie de ultimă generație, numită blockchain. Această tehnologie este aproape imposibil de spart și/sau falsificat.

loading...
Comenteaza