News alert Video Îngrijitoarea care a bătut o elevă a Liceului pentru Deficienţi de Auz din Cluj, concediată...după 4 luni!

Îngrijitoarea care a bătut o elevă a Liceului pentru Deficienţi de Auz din Cluj, concediată...după 4 luni!

Îngrijitoarea Liceului pentru Deficienţi de Auz din Cluj, care a bătut o elevă în vara acestui an, a fost concediată. O altă îngrijitoare a fost sancţionată. Asupra elevi în cauză s-ar face presiuni pentru a părăsi instituţia de învăţământ. 

Cazul elevei de la Liceul pentru Deficienţi de Auz din Cluj bătută de o îngrijitoare, în iunie 2018, a făcut înconjorul internetului. Scena a fost filmată de ceilalţi copii, iar imaginile au ajuns pe reţelele de socializare. În clip se poate observa cum o elevă, înghesuită într-un colţ, lângă o balustradă, este lovită cu pumnul în faţă şi trasă de păr de către o angajată a centrului care îi strigă: "O să te omor!".

 

Ulterior, conducerea şcolii i-a pus pe elevi să semneze o declaraţie pe proprie răspundere prin care li se interzice să mai filmeze şi să transmită pe reţelele de socializare aspecte petrecute în unitatea de învăţământ.

Cazul a fost preluat de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD). În urma sesizărilor primite de la mai mulţi părinţi ai elevilor din acest liceu şi în contextul abuzurilor şi maltratării elevei din clasa a VII a, CEDCD a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj, Ministerul Educaţiei şi Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Îngrijitoarea bătăuşă, concediată 

În data de 15 octombrie 2018, CEDCD a primit răspuns de la  Ministerul Educaţiei Naţionale cu privire la măsurile disciplinare luate la nivelul Liceului Tehnologic Special pentru Deficienţi de Auz Cluj-Napoca: desfacerea contractului de muncă a supraveghetoarei de noapte care a agresat elevii şi sancţionarea celei de-a doua îngrijitoare de noapte implicată în abuzurile împotriva elevilor cu diminuarea salariului de bază cu 15% pe o perioadă de trei luni. Investigaţiile continuă în dosarul penal în cauză.

Presiuni ca eleva bătută să părăsească şcoala 

În comunicatul de presă citat anterior, CEDCD işi exprimă îngrijorarea cu privire la acţiunile de retaliere împotriva elevilor din liceu ca urmare a dezvăluirii abuzurilor existente în cadrul unităţii de învăţământ.

"În acest moment, eleva supusă agresiunii în luna iunie 2018 se află într-o acută stare de vulnerabilitate, fiind victima unor presiuni concertate din partea reprezentanţilor şcolii pentru a părăsi instituţia de învăţământ. Faţă de această situaţie extrem de gravă vom face toate demersurile legale necesare pentru a ne asigura că integritatea psihică, emoţională şi fizică a elevei sunt protejate", declară Mădălina Turza, preşedinte CEDCD.

În acest context, CEDCD va monitoriza cu atenţie evoluţia situaţiei în cadrul Liceului Special şi nu va ezita să folosească toate mijloacele legale pentru a împiedica continuarea presiunilor exercitate asupra elevilor şi a familiilor acestora.

 

Comenteaza