Lista galbenă a fost actualizată. India a fost introdusă în sfârşit pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat

Lista galbenă a fost actualizată. India a fost introdusă în sfârşit pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat
| Foto: GettyImages

Lista țărilor pe care România le consideră cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată marți. Autorităţile s-au hotărât în sfârşit să introducă India pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat, chiar dacă deja oferă ajutor de urgenţă pentru India. 

India se confruntă de câteva săptămâni cu cifre colosale la infectările COVID şi la decese, respectiv peste 300.000 de cazuri depistate oficial şi peste 3.000 de decese zilnice, conform datelor worldometers.info. În cele din urmă a ales şi România să introducă India pe lista galbenă.

Cei care vin din India vor fi obligați să stea în carantină 14 zile, chiar dacă au avut COVID sau stau pe teritoriul României mai puțin de 72 de ore. Măsura nu se aplică celor care au fost vaccinați cu ambele doze de vaccin anti-COVID-19, potrivit hotărârii CNSU.

De asemenea, a fost aprobat în marţi seara ajutorul de urgență pentru India, la care România contribuie alături de alte 5 state membre UE. România va trimite 80 de concentratoare de oxigen, 75 de cilindri de oxigen și 20 de dispozitive de oxigenoterapie cu debit ridicat. Spitalele din India, copleșite de numărul mare de cazuri, nu mai au oxigen pentru tratarea pacienților.

Lista țărilor pe care România le consideră cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată marți. Persoanele care sosesc în România din aceste țări, regiuni sau teritorii incluse în așa-numita „zonă galbenă” trebuie să stea în carantină pentru 14 zile. De asemenea, cei care se întorc din țările respective au obligația să prezinte un test COVID-19 negativ la urcarea în avion sau autocar. Cei care au un test negativ stau în carantină doar 10 zile. 

Măsura nu li se aplică celor care, la intrarea în România, fac dovada că sunt vaccinați cu ambele doze sau că au avut, în ultimele 90 de zile, COVID-19 și s-au vindecat. Excepție face India, în cazul căreia sunt scutiți de carantină doar cei care au făcut ambele doze de vaccin.

Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat:
India
Uruguay
Bermuda 
Curaçao
Cipru 
Turcia 
Bahrain 
Suedia 
Puerto Rico 
Andorra 
San Marino 
Franța 
Croatia 
Argentina 
Polonia 
Ungaria 
Serbia 
Macedonia de Nord 
Aruba 
Estonia 
Olanda 
Slovenia 
Seychelles 
Bosnia si Herțegovina 
Chile 
Lituania 
Iordania
Muntenegru 
Bulgaria 
Capul Verde 
Kuweit 
Cehia 
Qatar 
Liban 
Brazilia 
Ucraina 
Kosovo 
Belgia 
Paraguay 
Luxemburg 
Columbia 
Armenia 
Austria 
Letonia 
Grecia
Mongolia 
Iran 
Liechtenstein 
Peru 
Italia 
Oman 
Maldive
Germania 
Canada 
Elveția 
Insulele Bonaire, Saint Eustatius si Saba 
Georgia 
Azerbaidjan 
Statele Unite ale Americii
Costa Rica 
Africa de Sud.

Comenteaza