Video Foto IMAGINI cu fete de 11-13 ani care se droghează cu “funny gas”. Nu figurează pe lista substanțelor interzise / O singură (supra)doză poate fi letală

IMAGINI cu fete de 11-13 ani care se droghează cu “funny gas”. Nu figurează pe lista substanțelor interzise / O singură (supra)doză poate fi letală
captura video - https://www.facebook.com/europolromania
IMAGINI cu fete de 11-13 ani care se droghează cu “funny gas”. Nu figurează pe lista substanțelor interzise, atrage atenţia Europol
IMAGINI cu fete de 11-13 ani care se droghează cu “funny gas”. Nu figurează pe lista substanțelor interzise, atrage atenţia Europol

Europol România atrage atenţia asupra faptului că minorii au acces liber la un drog cunoscut popular drept “gaz ilariant” sau “funny gas”. Protoxidul de azot produce euforie, amețeli, halucinații, stări de sufocare dar și anxietate.

O filmare cu câteva adolescente care inhalează gaz ilariant a fost publicată pe pagina de Facebook Europol România, iar sindicatul poliţiştilor atrage atenţia că drogul acesta este la dispoziţia oricui, oar tinerii au acces la el fără restricţii.

În imagini se poate observa cum fetele inhalează gazul din baloane. Uneia dintre ele i se face rău la câteva secunde de când a inhalat gazul din balon, iar alte două fete o ţin când aceasta se dezechilibrează. Deşi fata e jumătate întinsă pe jos, una dintre fete o abandonează şi continuă şi ea să inhaleze gazul din balon.

"11-13 ani? Cam aceasta este vârsta fetelor din imagine care “sărbătoresc” începerea noului an școlar. Euforie, amețeli, halucinații, stări de sufocare dar și stare de anxietate sunt doar câteva dintre efectele pe care le oferă protoxidul de azot, cunoscut popular drept “gaz ilariant” sau “funny gas”.

Acest gaz este la dispoziția oricui, fiind oferit spre vânzare la o simplă căutare pe web. Cu toate că acest gaz este utilizat în mod special în domeniul medical, auto și în cel alimentar, tot mai mulți tineri îl caută pentru aparentele efecte apropiate de droguri.

Din păcate, nu există nicio interdicție sau condiționalitate în achiziție sau utilizare. Nu figurează pe lista substanțelor interzise iar utilizarea lui în rândul tinerilor a căpătat o amploare în special în rândul copiilor.

Se poate vedea în imagini tubul de gaz ascuns în ghiozdan iar cu ajutorul baloanelor, preiau gazul și îl inhalează. Este doar începutul obișnuinței cu consumul", a transmis Sindicatul Europol pe pagina de Facebook

Poliția investighează imaginile cu fetele care inhalează funny gas şi a anunţat că, ”în urma apariţiei în spaţiul public a unor imagini în care mai multe tinere au un comportament nefiresc”, poliţiştii s-au sesizat din oficiu şi au declanşat verificări, în vederea stabilirii situaţiei de fapt şi dispunerii de măsuri legale. ”Din primele verificări a reieşit că imaginile nu sunt din România”, a precizat IGPR, citează spotmedia.ro

Gazul ilariant incolor, cu miros plăcut și gust dulceag (comercializat în butelii de uz medical (analgosedare inhalatorie în stomatologie sau obstetrică) sau industrial (agent spumant în industria alimentară) are efecte grave asupra sistemului nervos.

„Acestea sunt de tip narcotic - doze mici sunt anxiolitice, euforizante (produc bună dispoziție, ca la consumul de alcool - de unde denumirea de gaz ilariant, gaz de beție) și parțial agonist pe receptorii opiozi (de unde denumirea de gazul paradisului)”, transmite medicul Tudor Ciuhodaru despre gazul ilariant, potrivit adevarul.ro.

„Efectul căutat e cel euforizant, dar reacțiile adverse apar frecvent după utilizarea recreațională (utilizarea medicală asigură protoxid de uz medical (nu industrial) într-un mix cu oxigenul și debite reglate) (cel mai frecvent cefalee, migrene, grețuri, vărsături, parestezii, dispnne, palpitații) și pot fi extrem de grave (sindroame confuzionale și tulburări psihotice). O singură (supra) doză poate fi letală. Doza toxică prin inhalare e de 24mg/kg”, spune medicul. 

Comenteaza