Iarna a ajuns la Cluj: zăpadă la munte şi şcoli fără lemne

Iarna a ajuns la Cluj: zăpadă la munte şi şcoli fără lemne
Ninsoarea i-a luat prin surprindere: două unităţi şcolare din judeţul Cluj au probleme cu lemnele pentru foc. Autorităţile locale aprovizionează şcolile din fondurile proprii.

Ieri a căzut prima ninsoare din acest sezon în zona de munte a judeţului Cluj. La Băişoara stratul de zăpadă a atins 6 cm, iar la Mărişel şi Beliş a avut 5 cm. Potrivit surselor ZIUA de CLUJ, la Săcel, aproape 25 de copii de grădiniţă şi şcoală primară au trebuit să înveţe ieri în frig pentru că lemnele nu au fost transportate din şcolile de centru în staţiune.

Probleme cu aprovizionarea cu lemne sunt şi în comuna Poieni. Temperaturile din judeţ erau mai mici cu 15 grade faţă de normele climatologice, iar ninsorile continuă în zona de munte din Cluj până în acest weekend. Utilajele de deszăpezire au intervenit pe o porţiune de 1 km. Meteorologii arată că următoarele zile vor fi deosebit de reci pentru această perioadă, cu minime mai mici cu aproape 15 grade faţă de normele climatologice. Vremea se va încălzi doar de duminică. "A nins în zona de munte din judeţul Cluj. O să urmeze trei zile deosebit de reci. Temperaturile minime vor fi negative nu doar în zona de munte, iar în zonele joase se va forma brumă. De duminică se va produce o încălzire a vremii. Suntem sub norme cu 10-15 grade. Temperatura medie de joi pentru tot judeţul este de -2 grade Celsius. De joi vom avea o vreme fără precipitaţii, dar se vor înregistra ninsori slabe la munte", a explicat meteorologul Narcis Maier.

Iarna a adus probleme în două şcoli din judeţul Cluj. "Avem 6 cm de zăpadă în staţiunea Băişoara şi şcoala din Săcel nu are lemne. Copiii învaţă în frig. A venit iarna pe ei şi nu au lemne de foc", au atenţionat sursele ZIUA de CLUJ. Primarul din Băişoara, Minodora Luca, a declarat că transportul lemnelor necesare nu s-a realizat nici în Săcel, nici în Muntele Băişorii. "Nu s-au aprovizionat în cantitate suficientă. Ar trebui să-şi facă necesarul primăvara. Directoarea şcolii a promis că le duce, dacă nu, trimit eu lemne din primărie joi. La Muntele Băişorii nu avea lemne în vârful muntelui şi le-a adus mai târziu", a spus Luca. Inspectoratul Şcolar al Judeţului (ISJ) Cluj a arătat că în Băişoara s-a efectuat cu întârziere transportul de lemne. "Avem o singură problemă cu aprovizionarea cu lemne în Poieni, unde există cam 40% din necesarul de lemne. În Băişoara au avut probleme cu transferul de lemne. Au transferat din Băişoara în Săcele şi Muntele Băişorii. Cota lor de le
ne-a fost adusă zilele trecute şi mai aveau de dus un camion în Săcel şi două la Băişoara", a explicat şeful ISJ, Valentin Cuibus. Primarul din Poieni, Gheorghe Boca a spus că lemnele vor ajunge la şcoală de abia după ce directorul se va prezenta în Consilul Local (CL) pentru a prezenta ce a realizat din 40.000 de lei, bani destinaţi din bugetul local pentru reabilitarea termică a clădirii şcolii. "Noi le-am dat 400 de milioane de lei vechi să reabiliteze termic clădirea şi le-am furnizat şi lemne, suplimentar, ca să aibă tot anul, însă directorul nu a făcut niciun fel de lucrări. L-am invitat în CL să prezinte ce a făcut cu banii de două ori, însă nu vine. După ce o să vină, o să trimit şi restul de lemne", a arătat Boca.

Prima zăpadă s-a aşternut în Băişoara, în cursul dimineţii de ieri. Regia Autonomă a Drumurilor Judeţene (RADJ) a intervenit cu un utilaj pe o porţiune de 1 km într-o singură localitate, pentru că stratul de zăpadă nu s-a depus pe carosabil în restul cazurilor. "A nins peste tot în zona de munte. Avem trei operatori care execută lucrări în tot judeţul şi care pot să intervină dacă vor fi depuneri de zăpadă. I s-a transmis operatorului să intervină pe o porţiune de 1 km în Băişoara, pentru că a fost singurul loc unde ni s-au semnalat depuneri de zăpadă pe carosabil", a explicat directorul RADJ Cluj, Liviu Bota.

 

Comenteaza