Guvernul va elimina taxa specială pentru maşinile de transport internaţional de marfă

Guvernul va elimina taxa specială pentru maşinile de transport internaţional de marfă
Guvernul va elimina taxa specială percepută în prezent la vamă pentru maşinile de transport marfă în regim internaţional, de 20 dolari pentru fiecare autovehicul, remorcă sau semiremorcă, taxa fiind contrară regulilor comunitare şi neprevăzută în acordurile bilaterale în domeniu semnate de România.

Taxa a fost introdusă în 1975, iar sistemul de colectare a mai fos revizuit doar în 1992.
Astfel, legislaţia în vigoare împuterniceşte autoritatea vamală să încaseze, la intrarea în ţară, o taxă specială în valută, de 20 dolari pentru fiecare autovehicul şi remorcă sau semiremorcă folosite la transportul internaţional de mărfuri. De la plata taxei sunt exceptate numai autovehiculele înmatriculate în România, precum şi cele înmatriculate în ţări care nu percep astfel de taxe pentru vehicule româneşti.

Având în vedere aceste excepţii, Executivul a stabilit, în 2003, o listă a statelor care nu sunt scutite de la plata acestei taxe şi pe care figurează încă Irlanda, Norvegia, Potrugalia şi Turcia, maşinile de transport marfă înmatriculate în aceste state fiind taxate şi în prezent pentru trecerea frontierei.

Taxa va fi însă eliminată în condiţiile în care impunerea unei astfel de plăţi încalcă normele comunitare în domeniu.

"Perceperea unei astfel de taxe speciale pentru îndeplinirea formalităţilor vamale, fie de către autorităţile române, fie de către alte state membre UE mijloacelor de transport rutiere înmatriculate în România, este contrară acquis-ului comunitar, iar acordurile bilaterale în domeniul transporturilor rutiere internaţionale, încheiate de România, nu prevăd plata unei taxe speciale pentru îndeplinirea formalităţilor vamale, fapt confirmat şi Uniunea Naţională a Transportatorilor", se arată în actul normativ pregătit de Guvern pentru eliminarea taxei.
Anul trecut, încasările rezultate din aplicarea acestei taxe au totalizat 650.784 lei.

Etichete
Comenteaza