Giurgiu solicită dreptul la şcoală şi acolo unde românii sunt minoritari

Giurgiu solicită dreptul la şcoală şi acolo unde românii sunt minoritari
Statul trebuie să ofere posibilitatea înfiinţării de şcoli şi în localităţile unde elevii români sunt minoritari, susţine parlamentarul Mircia Giurgiu, a cărui proiect de modificare a Legii Educaţiei a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor.

Parlamentarul susţine că minorităţile naţionale beneficiază de acest drept, conform Legii Educaţiei, de a le fi înfiinţate şcoli şi acolo unde învaţă un singur elev din cadrul minorităţii respective.

"O şcoală din comuna Călăţele cu peste 30 de elevi a fost desfiinţată. În schimb minorităţilor li se permite înfiinţarea de şcoli şi acolo unde este singur elev. Ceea ce cerem noi este un drept", a explicat Mircia Giurgiu.

Parlamentarul a explicat totodată că în prezent elevii români din Săvădisla sunt nevoiţi să parcurgă 30 de kilometri pentru a veni la şcoală la Cluj.

Mircia Giurgiu propune un alineat nou la alineatul 6 din Legea Educaţiei, după cel prin care minorităţilor li se oferă posibilitatea de a avea şcoli cu personalitate juridică.

"(6¹) Prevederile alin (6) se aplică şi în cazul unităţilor de nivel primar, gimnazial sau liceal cu predare în limba română, singulare în municipiu, oraş sau comună, unde populaţia română este minoritară. Se acordă personalitate juridică, indiferent de efectivul de elevi", enunţă textul propunerii legislative a lui Mircia Giurgiu.

Proiectul a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor, întrucât termenul până la care putea fi votat a expirat.

Forul decizional în acest caz este Senatul României.

De precizat că alte două proiecte de lege depuse de deputat au fost adoptate de Camera deputaţilor.

Primul proiect de "modificare a şi completarea Legii nr. 45/2009 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Şişeşti" şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare". Cel de-al doilea proiect este "Legea privind acordarea formelor de sprijin restante în sectorul vegetal". Ambele proiecte au fost înaintate spre promulgare preşedintelui României.

 

 

 

 

Comenteaza