Gitenstein l-a contrazis pe Viktor Orban la Cluj şi a comparat România cu SUA secolului XIX

Gitenstein l-a contrazis pe Viktor Orban la Cluj şi a comparat România cu SUA secolului XIX
Mark Gitenstein, fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, a vorbit, la Cluj, despre situaţia în care se găseşte ţara noastră într-un moment de răscruce pentru scena politică actuală. Acesta a făcut referire la o serie de aspecte care ar putea garanta României îndreptarea spre direcţia potrivită.

Cu ocazia inaugurării noii clădiri a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Mark Gitenstein, fostul ambasador SUA în România, a participat la o conferinţă de presă, în cadrul căreia a vorbit despre situaţia în care se găseşte România, dat fiind contextul politic al alegerilor. Fostul ambasador a menţionat faptul că România este într-un moment de turnură, iar prezidenţiale ar putea duce ţara într-o nouă direcţie. Gitenstein a adus în centrul atenţiei aspecte legate de direcţia strategică a ţării nostre, transparenţă, stat de drept şi calitatea administrativă.

O parte a discursului fostului ambasador s-a învârtit în jurul unui idei menţionate în discursul pe care l-a avut prim-ministrul Ungariei cu puţin timp în urmă în România. "Orban menţiona că democraţia liberală este calea greşită pentru România, iar el doreşte pentru Ungaria să aleagă o ală direcţie: democraţia ne-liberală. CEPA, Center for European Policy Analysis (Centrul de Analiză a Politicilor Europene, un institut de cercetare public, non-profit, dedicat studiului Europei Centrale și de Est - n.red.) a realizat un raport care poartă titlul de <<Punctul de turnură al României>>. Punctul central al acestui raport este faptul că România se află într-un moment de turnură. În SUA atunci când ne referim la un moment de turnură ne referim la un moment în care politicile o pot lua într-o anumită direcţie sau într-o altă direcţie. În această toamnă, în care începeţi o campanie electorală importantă, direcţia în care se va îndrepta această ţară va fi dată de rezultatele acestor alegeri, dar şi de evoluţia din următoarea perioadă. Ideea mea este că, deşi, prim-ministrul Orban susţine că democraţia liberală este pe moarte, eu sunt de părere că democraţia liberală este vie şi activă aici în România şi cred că, poate, recomandările incluse în acel raport, dacă planul şi strategiile meţionate pentru trecerea la următorul nivel al democraţiei liberale sunt puse în practică, eu cred că acest lucru va duce la o revoluţie extraordinară pentru tinerii din această ţară", a menţionat Mark Gitenstein. 

Raportul CEPA privind buna guvernare în România a fost redactat în acest an. Fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii în România consideră că acest document este unul deosebit de important pentru toţi cetăţenii ţării noastre şi spune că, dacă prevederile din raport ar fi urmate, România ar putea să se îndrepte într-o direcţie bună.

"Cred că este foarte important ca toţi cetăţenii României să citească acest raport, ca toţi membrii clasei politice, toţi candidaţii la alegerile prezidenţiale şi liderii partidelor să citească acest raport şi să adopte concluziile sale. După ce am vorbit cu dl decan şi reprezentanţii facultăţii, ştiu că aceste subiecte menţionate în raport: transparenţa, statul de drept, calitatea, administraţia companiilor de stat, corupţia sunt subiecte importante pentru această facultate din Cluj. Cred că este cu atât mai potrivit să dicutăm despre aceste subiecte în această facultate, pentru că eu cred că dumneavoastră veţi avea un rol important în determinarea viitorului României", spune Gitenstein.

La conferinţa susţinută la noul sediu FSPAC a fost prezent şi Don Lothrop, inițiatorul "Romania One", care a susţinut o prezentare despre platforma dedicată acestui program.

"Pot să spun că Romania One nu are legătură cu parteneriatul militar dintre SUA şi România, ci se referă la primele propoziţii din acest paragraf şi anume dorinţa de a îi ajuta pe români să îşi asume democraţia. Am demarat patru aplicaţii software în care am investit un milion de dolari: facem acest lucru pentru că pentru noi democraţia este o societate de cetăţeni care îşi cunosc drepturile şi care îşi asumă responsabilitatea de a găsi soluţii pentru cartierul lor, pentru oraşul lor, pentru ţara lor şi care îi trag la răspundere pe demnitari. Cum vom face acest lucru? Ne vom asigura în primul rând că oamenii cunosc legea, că găsesc soluţii la probleme şi fac acest lucru în mod respectuos şi că Romania One nu este un loc în care oamenii să se certe, ci este un loc în care găsim soluţii", a declarat, la Cluj, Don Lothrop.

În acest scop, pentru a găsi soluţii concrete şi pentru a mobiliza societatea, Lothrop a vorbit despre patru aplicaţii dezvoltate de Romania One.

Prima aplicaţie este una prin intermediul căreia românii pot împărtăşi poveşti sau întâmplări. Oamenii au şansa de a îşi face publice poveştile. 

A doua aplicaţie se referă la întrunirea orășenească este o rețea socială prin care cetățenii se grupează în jurul unor interese comune pentru a face din comunitatea lor un loc unde să se poată trăi mai bine.

Componenta noastră de drepturi este o bază de date care oferă explicații clare, cu ajutorul cărora se poate trece la acțiune juridiciară, reunită în formula celei de-a treia aplicaţii menţionate de Lothrop. Baza de date se va concentra pe probleme care au impact asupra a milioane de români, cum ar fi zonarea urbană, accesul la informația publică, proprietatea asupra terenurilor, hărțuirea sexuală sau acțiunea judiciară împotriva instituțiilor guvernamentale.

Ultima aplicaţie prezentată a fost aceea prin care cetăţenii pot să prezinte idei sau soluţii pentru reprezentanţii politici ai ţării, cei din urmă având, la rândul lor, posibilitatea de a împărtăşi progresele programelor pe care le dezvoltă. Platforma va furniza informații tradiționale pentru contactarea fiecărui reprezentant public, dar și un mijloc de comunicare pe suport electronic pentru ca grupurile de cetățeni să-și poată împărtăși ideile și cerințele.

Lothrop a insistat asupra faptului că cetăţenii trebuie să înţeleagă faptul că au puterea de a produce o schimbare, dacă depun eforturile necesare şi dacă vin cu soluţii concrete. "În ţara mea, politicienii nu au răspunsul la nicio întrebare, nu este treaba lor să facă acest lucru. Politicienii sunt doar un canal, iau ideile bune şi le implementează. Când mă uit la România nu critic politicienii, ci mă uit la o evoluţie a culturii, în care oamenii trebuie să înţeleagă faptul că Guvernul le aparţine şi puterea stă în mâinile oamenilor şi că trebuie să găsească soluţii", a menţionat acesta.  

Întrebat de jurnalişti care crede că este spiritul civic în România şi cum ar putea fi acesta îmbunătăţit, Gitenstein a dat drept exemplu cazul Statelor Unite ale Americii şi modul în care s-a schimbat situaţia în decursul anilor peste ocean. Mark Gitenstein a menţionat faptul că românii ar trebui să profite de tehnologie şi consideră că aplicaţiile Romania One vin în ajutorul unei schimbări favorabile.

"La 100 de ani după ce SUA a fost fondată am scris şi constituţia, în 1789 şi 1889, SUA a fost dominată de moguli, de monarhi şi oligarhi, care deţineau puterea asupra ziarelor, asupra partidelor politice, iar oamenii erau extrem de nemulţumiţi. Ceea ce s-a schimbat în SUA în prima parte a secolului XX au început să apară lideri politici precum Teddy Roosevelt, preferatul meu, care au fost sprijiniţi de o societate civilă puternică, de jurnalişti independenţi. Roosevelt şi susţinătorii săi au adoptat aşa numitele legi anti-drog, de asemena în secolul 20 femeile au primit drept de vot, ceea ce a schimbat foarte mult lucrurile în SUA şi s-au adoptat alte refome extrem de importante. Aceste lucruri se întâmplau la 125 de ani după revoluţia americană şi după scrierea Constituţiei. În România au trecut doar 25 de ani de la Revoluţie şi dacă aş compara situaţia cu cea în care se afla SUA la acelaşi interval de timp aş spune că sunteţi cu mult înaintea noastră. Cu toate acestea, dacă aş fi un tânăr român nu aş fi mulţumit de situaţie. Voi, tinerii, vă doriţi ca schimbarea să se petreacă rapid, în cursul vieţii voastre, şi cred că asta se poate întâmpla, iar soluţia ar fi ceea ce Don Lothrop v-a propus prin intermediul proiectelor Romania One, să folosiţi tehnologia pentru a aduce aceste schimbări în societate", a declarat Mark Gitenstein.

Fostul ambasador al SUA a subliniat încă o dată importanţa raportului CEPA care vorbeşte despre momentul de turnură în care se găseşte România şi consideră că părerile candidaţilor faţă de acest raport ar putea fi un reper pentru alegători.

"M-aş bucura ca toţi candidaţii la alegerile prezidenţiale să adopte concluziile menţionate raportul CEPA. Raportul poate fi găsit pe internet şi poate fi consultat de fiecare cetăţean. Dacă aş fi un alegător din România, aş încerca să aflu ce părere au candidaţii despre acest raport şi dacă ar încerca să implementeze măsurile menţionate în raport. Evident, există şi alte aspecte pe care trebuie să le luaţi în considerare, însă cum eu mi-am petrecut o mare parte a mandatului meu preocupându-mă de aceste chestiuni, le consider importante", a declarat fostul ambasador. Gitenstein este de părere că este este datoria cetăţenilor să le prezinte acest raport candidaţilor, asta în cazul în care nu îl cunosc deja.

Mark Gitenstein a fost ambasador al Statelor Unite ale Americii în România din 2009 până în 2012. De-a lungul mandatului, acesta și-a concentrat eforturile asupra consolidării relațiilor SUA cu România în mai multe domenii, îndeosebi în lupta împotriva corupției, în creșterea transparenței și în consolidarea statului de drept. A promovat activ dezvoltarea piețelor de capital din România, precum și importanța existenței unui mediu de afaceri corect și transparent pentru toți investitorii.

Comenteaza