GHID PENTRU EUROPARLAMENTARE! Unde poți sesiza fraude/ Vezi dacă ți-a mai folosit cineva buletinul

GHID PENTRU EUROPARLAMENTARE!  Unde poți sesiza fraude/ Vezi dacă ți-a mai folosit cineva buletinul

Un tânăr a postat pe Facebook un ghid de bune practici pentru alegerile europarlamentare de duminică, 26 mai 2019: "Am încercat să mă fac util și să întreprind un mic ghid legat de procedura de vot de duminică. Fraude, urna mobilă și tips pentru diasporeni", mărturisește Paul Alexandru. 

Pe teritoriul țării: 

▪️ Puteți vota cu: cartea de identitate sau cea provizorie, ori alte pașapoarte diplomatice dacă e cazul. FĂRĂ pașaport simplu sau carnet de șofer. 

▪️ Unde puteți vota:
- la secția la care sunteți arondat și pe care o puteți verifica pe www.registrulelectoral.ro 
- oriunde, dacă nu vă aflați în orașul în care aveți domiciliul. Veți semna acolo pe proprie răspundere că nu ați mai votat în altă parte (spre exemplu acolo unde aveți domiciliul).

▪️ Fiți FĂRĂ GRIJĂ în ceea ce privește votul multiplu. La secție, buletinul este scanat prin sistemul SIMPV, care va anunța dacă CNP-ul vostru a mai votat deja în altă parte.
Tot mulțumită SIMPV și a scanării buletinelor, prezența la vot este raportată la BEC în timp real. Prezenta va fi înregistrată DIFERIT în sistem, pentru FIECARE din cele 2 opțiuni. Practic, va trebui să spuneți că vreți să votați ȘI referendumul, ȘI europarlamentarele și să vă fie de 2 ori scanată cartea de identitate pentru a primi cele 3 buletine. SIMPV, în sine o tabletă/secție, va fi utilizată și pentru înregistrarea video a numărătorii, iar în baza e se pot face și verifica sesizări privind fraude.

▪️ La secție, veți primi 3 buletine de vot, câte unul pentru fiecare întrebare de la referendum și unul pentru alegerile europarlamentare. Dacă greșiți urna, votul NU va fi anulat, dar încercați să puneți în urna potrivită.

Cei care nu se pot deplasa, în special din motive medicale, pot depune sâmbătă între 18:00-20:00 o cerere doresc urna mobilă. Se depune la cea mai apropiată secție de votare de locul în care se află, indiferent de secția de vot la care este arondată acea persoană și poate fi depusă de către orice persoană. Cererea trebuie însoțită de acte medicale care să dovedească această stare de invaliditate, nu trebuie menționat neapărat că persoana este netransportabilă, dar diagnosticul care există în acte să ducă la această concluzie

DIASPORA


▪️ Pot vota cei care au reşedinţa, domiciliul sau se află ca turişti în străinătate.
Găsiți cea mai apropiată secție de votare pe votdiaspora.ro, introducând orașul. Nu, nu trebuie să vă înscrieți pe o listă specială pentru a vota

▪️ Puteți vota cu: cartea de identitate sau cea provizorie, ori pașaport simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar. Dacă v-au expirat documentele de mai sus, îmi pare rău pentru voi.
Nu, nu se poate vota prin corespondență și nici cu urna mobilă (pentru listele românești).

▪️ Tot 3 urne și 3 buletine de vot vor fi disponibile, iar procedura e aceeași.

▪️ Dacă v-ați înscris pe listele statului european în care locuiți și dacă nu votați acolo(vă întoarceți în țară, de exemplu), puteți completa o declarație pe proprie răspundere cum că nu votați în ambele țări. Descărcați formularul de aici. Aceeași declarație o veți completa și duminică, la urne; că nu ați votat și pentru un alt stat", scrie Alexandru, pe Facebook.

Tânărul oferă și câteva Tips & tricks:

"Programul e 7:00 – 21:00. No more. Mergeți la vot în prima parte a zilei, ca să nu stați seara la cozi ori să nu apucați deloc să votați. Atât cât ține de voi, nu petreceți mult timp, a.î. să poată cât mai mulți cetățeni vota.

Puteți sesiza fraude pe www.oprestefrauda.ro, o inițiativă a PNL.

Un vot anulat este – vreți sau nu – un vot irosit. Exemplu: PSD are 40 de voturi din 100; dacă din 100, 10 sunt anulate, PSD va avea 40 din 90, ceea ce procentual înseamnă mai mult.

Verificați prezența la vot pe bec.ro și NU vă luați după exitpoll-uri. CURS și Avangarde sunt singurii operatori acreditați. De CURS se ocupă Iosif Buble, soț al unei deputate PSD(mă rog, traseistă de la PNL), iar Avangarde aparține lui Marius Pieleanu, băiat de casă al Antenei3.

O validare a referendumului ar garanta că: 
1. Nu vor mai putea fi date amnistii și grațieri pentru fapte de corupție, și
2. Guvernul nu va mai putea schimba legi penale prin ordonanțe de urgență".

 

România va avea în total 32 de europalamentari la Bruxelles. Numărul total de euroaleşi, din toate cele 28 de state membre, este de 751. LISTA CANDIDAȚILOR, pe partide, AICI! 

Comenteaza