Fotografii vechi de peste un secol într-o expoziţie la Biblioteca Goga
- Scris de Ziua de Cluj
- 24 Iul 2012, 22:57
- Eveniment
- Ascultă știrea

Expoziţia temporară "Memoria imaginilor - Aspecte cotidiene în clişee şi fotografii din secolele XIX-XX" e organizată de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei în colaborare cu Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" din Cluj, la sediul acesteia dni urmă din Calea Dorobanţilor 104.
"În perioada menţionată, un om se poza de puţine ori în viaţă, de aceea trebuia să se asigure că totul este bine pus la punct. Decorul, îmbrăcămintea, poziţia corpului, expresia feţei erau minuţios plănuite. Fotografia era un eveniment şi transmitea emoţia care dă farmec momentului şi îl face memorabil", spune istoricul Gheorghe Petrov.
Expoziţia prezintă diverse tipuri de aparate fotografice, clişee pe sticlă şi reproduceri după acestea, precum şi numeroase fotografii originale de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi din prima jumătate a secolului al XX-lea. Exponatele fac parte din patrimoniul muzeului de istorie clujean şi provin din donaţii mai vechi sau mai recente, de la cea a contesei Ottília Wass, până la donaţia Eugeniei Raţiu, descendentă a familiei memorandistului Ioan Raţiu.
Majoritatea imaginilor din secolul al XIX-lea au fost realizate în cabinete fotografice din fosta Monarhie Austro-Ungară, îndeosebi din oraşul Cluj, dar şi din Budapesta (Cabinetul Goszleth István) sau Viena (Cabinetul Adèle). Apar însă şi fotografii realizate în alte ţări europene, cum ar fi Franţa sau Italia.
Prima jumătate a secolului XX este ilustrată de o serie de fotografii din colecţiile muzeului provenite din donaţia familiei Eugen F. Moga, primar al Huedinului şi membru marcant al Partidului Naţional Liberal în perioada interbelică, a familiei acadademicianului Constantin Daicoviciu, a doamnei Carpia Petridean, fiica fostului director al Teatrului din Cernăuţi ş.a.