Fostul şef al Direcţiei Silvice Cluj rămâne în arest

Fostul şef al Direcţiei Silvice Cluj rămâne în arest
Tribunalul Cluj a respins cererea de liberare provizorie sub control judiciar făcută de Traian Mariş, fostul şef al Direcţiei Silvice Cluj. Solicitarea s-a judecat ieri, însă pronunţarea s-a făcut foarte târziu, ziua de ieri fiind una aglomerată la tribunal. Mariş a fost arestat în 18 aprilie şi este acuzat de procuorii DNA de luare de mită.

În dosarul aflat aproape de finalizare în ceea ce priveşte urmărirea penală, mai sunt doi învinuiţi, în afară de inculpatul Traian Mariş. Cei doi sunt pădurari de profesie, subalterni ai fostului director, unul dintre aceştia fiind Valentin Mariş, chiar intermediarul prin care banii marcaţi de DNA au ajuns la Traian Mariş.

Fostul şef Direcţiei Silvice Cluj, arestat în 18 aprilie, a fost denunţat de doi pădurari, Călin Bâlc şi Voicu Tomoş, care s-au plâns procurorilor că Traian Mariş le-ar fi cerut bani, în perioada septembrie 2012 - aprilie 2013, ca să le acopere neregulile descoperite în urma unor controale şi să nu îi concedieze. Acesta ar fi pretins sume cuprinse între 4.000 şi 10.000 euro pentru ca, în schimb, să le asigure pădurarilor păstrarea locurilor de muncă, să le avizeze favorabil controalele dispuse în cantoanele la care lucrează şi să nu le aplice măsuri de sancţionare disciplinară ca urmare a neregulilor constatate de echipele de control.

În 15 aprilie, în urma unei percheziţii domiciliare, procurorii au descoperit 10.000 de lei, bani marcaţi cu "MITĂ", în casa lui Traian Mariş. Banii ar fi provenit de la Bâlc şi Tomoş, şi i-ar fi fost înmânaţi şefului Direcţiei Silvice de un alt pădurar, Valentin Mariş, care a fost învinuit în dosar. Cei doi pădurari, Bâlc şi Tomoş, ar fi avut relaţii încordate cu Traian Mariş, şi i-ar fi transmis prin Valentin Mariş câte 5.000 de lei fiecare pentru a-l „îmbuna" şi a-i transmite că „discuţiile" dintre ei pot fi reluate, susţin procurorii.

Traian Mariş a recunoscut că a primit 10.000 de lei de la Valentin Mariş, dar neagă că banii ar reprezenta mită. Mariş a justificat primirea banilor în virtutea unor "relaţii de prietenie" cu subalternul său.

Procurorii DNA au dezvăluit că la Direcţia Silvică Cluj funcţiona un sistem de cotizaţii piramidal. Cotizaţia lunară pe care o plăteau angajaţii pentru a rămâne în funcţii şi a li se acoperi neregulile era de 10.000 de euro. "S-a susţinut că sunt contradicţii şi diferenţe între declaraţiile date de martorii-denunţători, dar există un element constant -descrierea practicii de adunare a cotizaţiilor într-un mod piramidal, pornind de la ultimul pădurar, la şefii de district - şi înainte ca inculpatul să se afle la conducerea Direcţiei Silvice, şi pe vremea lui", au spus anchetatorii.

 

Comenteaza