Film apreciat la TIFF, proiectat la 80 metri sub pământ, la Salina Turda

Film apreciat la TIFF, proiectat la 80 metri sub pământ, la Salina Turda
Marele ecran din Salina Turda se va reaprinde, la finalul acestei săptămâni, pentru o nouă proiecție de film la 80 de metri sub pământ.

 După succesul pe care l-a avut în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), pelicula "Cercuri", în regia sârbului Srdan Golubovic, este adusă în atenția cinefililor turdeni și a vizitatorilor salinei mâine la ora 17, în amfiteatrul minei Rudolf.

"Filmul de săptămâna trecută a fost foarte bine primit atât de cinefilii români, cât și de străinii care au participat la proiecție, semn că realismul subiectelor selectate are puterea de a sensibiliza, stârni emoții și aprecieri", spune directorul Salinei, Vasile Nemeş. "În această săptămână provocăm publicul cinefil cu o nouă peliculă, care pune pe tapet dilemele de care ne lovim în fiecare zi, dar puse într-un context tragic, cel al conflictului din Bosnia-Herțegovina. Sperăm ca și această proiecție să facă amfiteatrul minei Rudolf neîncăpător".

Filmul Cecuri (2012), recompensat cu Premiul juriului ecumenic la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, și cu Premiul special al juriului la Festivalul de Film Sundance, prezintă vieţile unor oameni puși în fața unor decizii dificile. Să ajuți sau să nu ajuți, să faci sau să nu faci, par a fi întrebările care bântuie personajele centrale, construite de unul dintre cei mai talentați tineri regizori ai Serbiei.

Proiecția are o durată de 112 de minute, iar accesul publicul se face în baza biletului de intrare în salină.

Timp de trei ani şi opt luni la începutul anilor '90, Sarajevo a fost un oraş asediat. Populaţia majoritar musulmană s-a refugiat, în timp ce militari sârbi au blocat accesul în oraş de pe dealurile care îl înconjurau.

Unele dintre cele mai mari atrocităţi din timpul războiului au avut loc la Srebreniţa, unde, în vara lui 1995, forţele sârbe bosniace conduse de generalul Ratko Mladici au ucis 8.000 de băieţi şi bărbaţi musulmani.

În războiul din Bosnia au fost implicate trei părţi - sârbii, croaţii şi musulmani.

Salina Turda este una dintre cele vizitate atracții turistice din Transilvania, fiind singurul obiectiv de acest tip din România după ce a trecut printr-un amplu proces de reamenajare între 2008 și 2010, în urma unei investiții de aproape șase milioane de euro. Deschisă publicului din 1992, prin contribuţia acţionarilor - Primăria Turda, Banca Dacia Felix, Sticla Turda SA, Societatea de Turism Arieşul Turda şi IPEC Cluj -, salina este dotată și cu un staționar pentru pacienții cu afecțiuni respiratorii. De la deschidere, Salina Turda a fost vizitată de aproximativ două milioane de turiști români și străini.

 

 

Etichete
Comenteaza