Fiica marelui targotist Dumitru Fărcaş, Andreea, a vorbit deschis despre tatăl ei

Fiica marelui targotist Dumitru Fărcaş, Andreea, a vorbit deschis despre tatăl ei

Într-un interviu, Andreea Fărcaş vorbeste despre relaţia ei cu Dumitru Fărcaş, despre devotamentul marelui taragotist faţă de folclorul autentic, despre sentimentele muzicianului faţă de prima soţie. 

O persoana discreta, stabilita acum 23 de ani in SUA, fiica marelui targotist Dumitru Farcas a facut un gest unic, pe care acum un an nu si-l putea inchipui. Andreea Farcas a vorbit deschis despre tatal ei si ni l-a dezvaluit asa cum multi n-au avut sansa sa-l cunoasca. 

Intr-un amplu interviu acordat pentru protv.ro, Andreea Farcas vorbeste despre relatia ei cu Dumitru Farcas, despre devotamentul marelui taragotist fata de folclorul autentic, despre sentimentele muzicianului fata de prima sotie. 

Dar, inainte de asta, ne intoarcem in 1995, caci numai asa o putem cunoaste pe interlocutoarea noastra de azi. Andreea Farcas obosise sa creasca in umbra tatalui ei si voia sa fie o femeie independenta, stapana pe propriul viitor. Le-a spus parintilor ca vrea sa paraseasca Romania, sa-si faca o viata peste Ocean. Decizia ei i-a intristat pe cei doi, iar Dumitru Farcas i-a spus: Oamenii pleaca din tara pentru un trai mai bun, da’ tie ce-ti lipseste?

Nu-i lipsea nimic material, dar voia sa ia viata in propriile maini, cum nu facuse niciodata pana atunci. „Uitandu-ma inapoi imi dau seama ca noi, majoritatea copiilor de bani gata, avem un handicap enorm fata de copiii din familiile mai modeste de la oras sau cele de la tara. Crestem cu toate de-a gata, n-avem ambitii, nu trebuie sa depunem absolut niciun efort pentru nimic si avem impresia ca totul ni se cuvine. Suntem complet incapabili de a functiona in societatea in care traim fara sa primim ajutor. Asta e o problema care, din pacate, o vad tot mai mult in societatea romaneasca”, ne spune Andreea, care marturiseste ca in acel an, inaintea plecarii in SUA, tatal ei i-a dat prima mare lectie.

„Aveam 24 de ani. Tata mi-a dat 700 de dolari, din care 650 de dolari a fost biletul de avion. I-am adus restul de 50 de dolari, pentru ca stiam ca grosul il primesc cand plec, asa cum facea de obicei. Nu si atunci. Mi-a inapoiat cei 50 de dolari si mi-a zis: Independenta ta incepe acuma! Asta-i tot ce primesti! A fost o galusca greu de inghitit, dar a fost prima lectie serioasa de viata pe care am primit-o.”

Andreea isi aminteste ca dupa cateva luni de „independenta” s-a vazut nevoita sa apeleze din nou la ajutorul tatalui ei. Si-a calcat pe orgoliu si i-a cerut niste bani. Raspunsul lui Dumitru Farcasu a fost de o intelepciune rara, pe care Andreea l-a apreciat si atunci, si-l pastreaza si acum in inima ei: „Andrusca, cel mai mare ajutor pe care pot sa ti-l dau, e sa nu-ti dau NIMIC!”

„Acest nimic pe care mi l-a dat tata a fost, intr-adevar, cel mai mare ajutor pentru care-i voi ramane mereu recunoscatoare. Lucru pe care i l-am spus de nenumarate ori. Sunt un om obisnuit, care si-a facut studiile in SUA si apoi in Elvetia. Mi-am platit studiile avand bursa de merit, lucrand in trei locuri si, in semestrele cand era absolut necesar, luam imprumuturi de student, pe care mi le-am platit la terminarea facultatii”, se destainuie Andreea Farcas. 

Cum ar trebui sa si-l aminteasca romanii pe Dumitru Farcas? Era vreo diferenta intre omul Dumitru Farcas si muzicianul Dumitru Farcas?

„Tata a iubit enorm viata, oamenii si tara. Si viata si oamenii l-au recompensat din plin. Profesia pe care si-a ales-o i s-a potrivit cum nu se putea mai bine. A fost un adevarat entertainer, un om facut pentru asta. Petrecerile cu el erau absolut grozave, era un om jovial cu un simt extraordinar al umorului si niste povesti fascinante. Cu aceeasi pasiune si dragoste cu care canta, se bucura si de viata. A fost un om intelept, demn, integru si muncitor. Si-a facut o viata absolut minunata, si noua cei care am avut norocul sa fim in preajma lui, ne-a facut-o la fel.”

Sunteti singurul copil al lui Dumitru Farcas. Cum ati descrie relatia pe care ati avut-o cu tatal dumneavoastra?

„Relatia mea cu tata a fost extrem de stransa inca de copil. Tata era un om extraordinar de afectuos si stilul lui de parenting era complet diferit de cel al mamei mele. Mama era cu ordinea si disciplina si cand era vorba de scoala, si de acasa. Tata era pe principiul: Andrusca, eu am incredere in tine si-n gandirea ta, fa cum vrei, dar mie rusine acasa sa nu-mi aduci. Increderea asta a lui tata in mine a insemnat si inseamna TOTUL. Si in ziua de azi dupa asta ma ghidez. Niciodata n-as fi facut ceva care sa-l dezamageasca pe tata. Libertatea pe care mi-o dadea insemna enorm pentru mine si nu voiam nici sa mi-o pierd, dar nu voiam, mai ales, sa-l dezamagesc. A functionat perfect pentru amandoi.”

Sunt multi tineri muzicieni care ii calca pe urme. Ce ar trebui sa invete tanara generatie de la Dumitru Farcas inainte de a ajunge sa straluceasca pe marile scene?

„Tata a fost un mare pastrator al autenticitatii folclorului si culturii nationale. A pus mare pret pe asta. Generatia lui a si avut parte de niste modele de viata foarte solide. Modele de care, din pacate, tinerii din generatia de azi au parte tot mai putin, spre deloc. Maria Tanase i-a scris tatalui meu ultima scrisoare din viata dansei. Acum, recitind-o, am observat ca era datata la 7 august 1962. Coincidenta sau nu, 7 august e si data la care tata a murit. E o scrisoare destul de lunga, cu sfaturi foarte concrete de viata si mai cu seama de ceea ce presupune viata de artist. Aceasta scrisoare a fost ghidul vietii artistice a tatalui meu. O avea memorata. A purtat-o in minte si-n suflet pana la sfarsitul vietii.” 

Interviul integral îl puteţi citi pe protv.ro

Comenteaza