Festivalul Peninsula se întoarce la Târgu Mureş în 2014

Festivalul Peninsula se întoarce la Târgu Mureş în 2014
Festivalul Peninsula va fi organizat din nou la Târgu Mureş, de anul viitor, după ce ediţia din acest an a avut loc la Cluj-Napoca, au anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, şi liderul grupului UDMR din CJ, Kelemen Marton.

Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, a declarat că a ajuns, ieri seară, la un acord de principiu cu proprietarul brandului Festivalului Peninsula (Felsziget), în baza căruia manifestarea va fi organizată, de anul viitor, din nou la Târgu Mureş, spaţiul unde se va desfăşura şi alte aspecte urmând să fie stabilite.

"Aseară (miercuri seară - n.r.) am bătut palma pe reîntoarcerea acasă. Nu s-a decis nimic în afară de ce v-am spus. Înţelegerea e una de principiu", a afirmat Dobre.

El a adăugat că speră ca autorităţile locale să se "implice la maxim", arătând că ia în considerare adoptarea unei hotărâri de CJ privind sprijinirea festivalului.

Atât el, cât şi liderul grupului UDMR din CJ Mureş, Kelemen Marton, au subliniat că negocierile - care au durat circa şapte luni - reprezintă "un efort comun".

"Dacă va fi la Târgu Mureş sau la Sângeorgiu de Mureş (localitate limitrofă municipiului - n.r.), rămâne de văzut. Acesta este un brand care a crescut la Târgu Mureş. Ne-am înţeles cu proprietarul brandului. Cum, unde, rămâne de decis în curând. Importantă e decizia", a arătat Kelemen Marton.

Festivalul Peninsula (Felsziget) a debutat în 2003 la Târgu Mureş, ca o variantă mai restrânsă a Festivalului Sziget din Ungaria, avându-i ca organizatori şi finanţatori pe o parte dintre aceia din ţara vecină. În România, acţionarul majoritar este compania SC Sziget Management SRL, bugetul manifestării ridicându-se în mod obişnuit la peste un milion de euro.

Festivalul a adus pe scenă în fiecare an câteva zeci de trupe muzicale, abordând stiluri diferite, de la rock, metal, pop, electro, hip-hop, blues şi jazz. Între alţii, au urcat pe scena festivalului legende precum Iggy Pop and The Stooges şi The Straits - trupa înfiinţată de foşti membri ai Dire Straits, care cântă hiturile legendarei formaţii de rock.

Ultima ediţie a Peninsula de la Târgu Mureş a avut loc în august 2012, când s-au înregistrat peste 79.000 de participanţi. Printre artiştii care au urcat atunci pe scenă s-au numărat The Straits, Tinie Tempah - cel mai cunoscut artist hip-hop din Marea Britanie, finlandezii de la Children of Bodom, Akos, Sister Bliss, Netsky, Dirtyphonics, New Model Army, Babylon Circus, Timo Maas, Rotfront şi N.O.H.A. Alături de concertele şi petrecerile animate de DJ-i, au mai avut loc competiţii sportive - peste 1.200 de persoane participând la concursuri de fotbal, baschet, tir cu arcul, dar şi spectacole de teatru, un curs şi o prezentare de salsa, un spectacol de dans cu foc şi diverse campanii sociale.

Ediţia din 2013 a festivalului a avut loc în iulie, la Cluj-Napoca, mai exact pe un teren de la marginea oraşului. Aproximativ 60.000 de vizitatori au participat la festival, pentru a-i vedea şi asculta pe Paul Kalkbrenner, Alborosie, Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, Ska-P, Marky Ramone's Blitzkrieg, Modestep, N.O.H.A., Camo&Krooked, Benga, Pete Tong, Umek sau Rotfront.

 

Etichete
Comenteaza