Festival la USAMV Cluj, cu degustare de produse tradiționale. Palaneți pe vatră de Chinteni, scorușe de Vișinelu sau pogăcele cu jumeri de Gilău

Festival la USAMV Cluj, cu degustare de produse tradiționale. Palaneți pe vatră de Chinteni, scorușe de Vișinelu sau pogăcele cu jumeri de Gilău

Studenții USAMV Cluj-Napoca vor prezenta, luni, la Festivalul alimentelor tradiționale, spre jurizare și degustare, peste 20 de produse tradiționale din mai multe județe din țară, inclusiv caietele de sarcini ale rețetelor.

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca vă invită, prin Facultatea de Agricultură, la ediția a XIV-a a evenimentului ”Inventarul caracteristicilor de tradiționalitate ale produselor agro-alimentare din România”, susținut de studenții din anul IV de la Ingineria mediului, în cadrul cursului de Controlul și Certificarea Produselor, coordonat de Conf. dr. Avram Fițiu.

Evenimentul va avea loc în data de 16 mai 2022, între orele 10.00 – 18.00, la Centrul de Cercetare pentru Biodiversitate, din campusul USAMV Cluj-Napoca.

Studenții vor prezenta peste 20 de produse tradițonale din mai multe județe din țară, inclusiv caietele de sarcini ale rețetelor, care vor fi jurizate de specialiști în gastronomie și tradiții populare, între care se numără Mircea Groza, Paul Siserman, Viorica Ciobanu, alături de profesori din cadrul USAMV Cluj-Napoca.

Degustarea produselor tradiționale expuse va începe la ora 11.00.

”Evenimentul nostru a devenit tradițional și, împreună cu studenții, readucem în atenție și spre degustare rețetele locale ale bucătăriei românești, rețete care sunt culese chiar de către studenți. Ei concep apoi caietul de sarcini pentru fiecare rețetă și prezintă produsul spre jurizare și degustare”, precizează Conf. dr. Avram Fițiu, coordonatorul evenimentului.

Vor fi prezentate spre jurizare și degustare următoarele rețete tradiționale: mămăliguță cu zămuță de Bănișor, plăcintă dobrogeană de Greci, bulgăre de zăpadă de Carastelec, pături cu brânză de Salva, palaneț pe vatră de Chinteni, cozonac cu nucă de Moisei, pogăcele cu jumeri de Gilău, gomboți cu prune bistrițene de Tiha-Bârgăului, zamă de șălate de Josenii-Bârgăului, caș de vacă de Mărișel, prăjitură cu mere de Maieru, mămăligă cu brânzâ de burduf de Apahida, sarmale și plăcintă cu brânză dulce de Broșteni, mălai dulce de Fizeșul Gherlii, scorușe de Vișinelu, balmoș de Apahida, brânză de Jina, cocoradă de Jimbor, brânză frământată de oaie de Rodna, cașcaval afumat de Fundata, telemea de vacă și brânză dulce de Sânmihaiu Almașului.

Comenteaza