Fără trenuri pe Cluj-Oradea, până în 2026. Autoritățile pregătesc serviciile alternative de transport

Fără trenuri pe Cluj-Oradea, până în 2026. Autoritățile pregătesc serviciile alternative de transport
| Foto: Facebook.com/PrefecturaCluj

Începând de luni, 8 ianuarie 2024, pe tronsonul Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor, calea ferată urmează să fie electrificată și modernizată, în baza unui proiect care se realizează din fonduri europene. Astfel, călătorii vor fi transportați cu autobuze pe această rută.

Prefectul Clujului, Irina Munteanu, a convocat o întâlnire de lucru cu Daniel Nicolae Vlașin, directorul Sucursalei Regionale de Transport Feroviar de Călători Cluj, urmare a demersurilor inițiate către președintele Autorității pentru Reformă Feroviară, domnul Ștefan-Adrian Roșeanu.

Discuțiile au avut loc în contextul începerii lucrărilor la linia de cale din cadrul proiectul de reconstrucție și electrificare a liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor (frontieră), cu scopul asigurării serviciilor alternative de transport pentru călătorii afectați.

În atenția publicului călător pe ruta feroviară Cluj-Napoca - Oradea:

Începând cu data de 08 ianuarie 2024, operatorii de serviciu public de transport feroviar de călători Interregional Călători și Transferoviar Călători vor introduce serviciile de autocare sau autobuze de înlocuire tren de călători, titlurile de călătorie feroviare rămânând valabile, indiferent dacă călătoria începe, în mod tradițional, pe calea ferată și se continuă cu un astfel de serviciu de înlocuire sau începe, în noile condiții legale, cu serviciul de înlocuire și se continuă pe calea ferată.
Pentru detalii privind programul autobuzelor sau autocarelor de înlocuire, precum și alte condiții de transport, publicul călător, existent și potențial, este rugat să se adreseze celor doi operatori feroviari:
• pentru Interregional Călători: https://interregional.ro/ro/#/contact sau telefon 0264.596.775,
• pentru Transferoviar Călători: https://transferoviarcalatori.ro/.../relatii-cu-publicul sau telefon 0238.434.380.
• CFR Călători a inițiat demersurile pentru realizarea unei licitații de contractare a serviciilor de transport rutier, urmând a începe în cel mai scurt timp să asigure transportul de călători pe segmentele impracticabile feroviar.

În prezent transportul de persoane pe cale feroviară între municipiile Cluj-Napoca – Oradea se desfășoară doar pe segmentele Cluj-Napoca – Aghireș și Alejd – Oradea, iar între Aghireș și Alejd deplasarea se efectuează doar pe cale rutieră.

Programul autobuzelor de înlocuire a unor trenuri de călători în contextul închideii tronsonului de cale ferată Cluj Napoca-Oradea-Episcopia Bihor poate fi consultat pe website-ul Agenției pentru Reformă Feroviară accesând link-ul: https://t.ly/vZGiH.

Durata de execuție a programului de modernizare este până în iunie 2026.  Modernizarea căii ferate între Cluj-Napoca, Oradea și Episcopia Bihor costă 7,75 de miliarde de lei și va fi finanțată prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Odată cu finalizarea lucrărilor, pe această rută vor fi introduse trenuri noi, de mare viteză, care vor circula cu până la 160 de kilometri pe oră.

Comenteaza