Familia unui fost fotbalist de la CFR Cluj, terorizată cu petarde, iar soţia pălmuită în plină stradă de-un vecin

Familia unui fost fotbalist de la CFR Cluj, terorizată cu petarde, iar soţia pălmuită în plină stradă de-un vecin
Întreaga tărăşenie se petrece de prin 2006 încoace în comuna Aşchileu Mare.

Maria Rigo, o femeie în vârstă de 54 de ani a trăit la Cluj-Napoca împreună cu soţul ei, Gheorghe Rigo, în vârstă de 68 de ani, fost fotbalist la CFR Cluj, până în 2006. Apoi, cei doi soţi s-au stabilit în comuna Aşchileu Mare, la casa părintească a femeii, alături de mama acesteia.

Maria spune că încă de la început au fost respinşi de obşte, iar vecinii i-au terorizat mereu cu petarde aruncate în curtea lor, punându-i "în piuneze" sănătatea soţului. Mai mult, un litigiu legat de o conductă comună de apă adusă de la un bazin captat dintr-un deal care îi aprovizionează şi pe ei i-a pus "capac" soţului, anul acesta, la 2 aprilie.

Atât de tare s-a frământat săracul că apa nu ajunge decât sporadic la noi, încât a făcut tensiune mare şi apoi un accident vascular. De atunci abia se mai mişcă, iar viaţa noastră a devenit un chin", povesteşte femeia, în curtea Institutului de Medicină Legală (IML) Cluj, cu urme pe obraz, de la o pereche de palme încasată de la ginerele unui vecin pe 19 septembrie.

Femeia mărturiseşte că scandalul cu ginerele vecinului s-a iscat tot de la bazinul buclucaş: fiind secetă şi apa neajungând la robinetul său, doar la cel din vecini, s-a enervat cumplit şi a urcat în deal, unde a tăiat branşamentul reţelei (al cărei proprietar e un particular, soţul viceprimarului comunei, Liana Tămăşiu.

„A zis că de ce am tăiat ţeava, iar eu i-am răspuns că nu am apă suficientă, nici măcar pentru băut sau gătit, sau pentru un ceai - pe când ei, cei veniţi de la oraş, în weekend-uri, pot să-şi spele în voie maşinile, iar rudele lor să-şi adape cât vor animalele. Atunci, dl. Florin, ginerele vecinului, a sărit şi mi-a ars două palme.

Pe când a venit şi soţul în faţa porţii, aşa încet, fapta era deja consumată. Am sunat atunci la poliţie de două ori, dar nimeni nu mi-a răspuns (ne arată două apeluri, nepreluate de pe numărul de urgenţă, n. red.). Aşa că abia ieri dimineaţă m-am prezentat la poliţia din comună, iar şeful de post m-a trimis la IML Cluj, ca să-mi scot certificat medico-legal", mărturiseşte, neagră de supărare, femeia.

Aceasta insistă că respectiva conductă, revendicată de familia viceprimarului, nu poate aparţine unei singure familii - ci e un bun colectiv, aşa că gestul său nu poate fi amendat. În schimb, Ioan Porumb, primarul din Aşchileu, susţine că Maria Rigo nu avea dreptul s-o taie: „Gestul ei e o infracţiune penală, conducta fiind pe un teren particular şi, de asemenea, am înţeles că familia viceprimăriţei o va acţiona în justiţie pentru asta".

După ce au consultat-o pe femeie, medicii legişti de la IML Cluj i-au eliberat un certificat medico-legal în care îi recomandă două zile de îngrijiri medicale. Cu actul obţinut, Maria Rigo spune că va face un prim pas spre dreptatea pe care speră să şi-o câştige în faţa obştii, unde s-a simţit respinsă încă de la venire, în anul 2006, „pentru că suntem unguri".

„Îl sperie pe soţul meu cu pocnitori, non-stop - doar, doar <se duce>, pe mine m-a muşcat anul trecut câinele viceprimăriţei, dar nu m-am prezentat din păcate la IML şi-am suferit în tăcere. De asemenea, eu şi soţul meu nu ajungem decât la zile mari la apă mai multă, potabilă - fiindcă avem, totuşi, o fântână cu apă nepotabilă - iar acum mă plesneşte ginerele vecinului. N-am ce face, trebuie să-i fac plângere penală, să mă apăr şi eu - chiar dacă repercursiunile vor fi teribile pentru mine", declară femeia, înainte să părăsească sediul instiuţiei medicale.

Comenteaza