Facturile la încălzire încep să le dea frisoane românilor. Cât costă să încălzeşti un apartament de 2 camere la Cluj

Facturile la încălzire încep să le dea frisoane românilor. Cât costă să încălzeşti un apartament de 2 camere la Cluj
| Foto: storia.ro

La Cluj-Napoca, gigacaloria furnizată în sistemul de termoficare centralizat costă 240 de lei, mai scumpă decât în Bucureşti, unde preţul e de doar 163 de lei.

Cele mai mari tarife la termoficare sunt la Arad. Furnizorul din municipiu are 14.000 de abonai, iar gigacaloria e aproape 400 de lei. Pe locul al doilea, dar la mare distanţă de Arad, este muncipiul Buzău, unde cetăţenii plătesc 285 de lei pe gigacalorie, în Oradea tariful e de 276 de lei, la Piteşti 260, iar Capitala are unul dintre cele mai mici tarife din ţară: 163 de lei, potrivit ştirileprotv.ro.

Spre compraţie, la Cluj-Napoca gigacaloria costă 240 de lei, iar preţul total plătit de abonaţi într-o lună e sub 300 de lei pentru două camere.

″Într-o lună de vârf, la un apartament de două camere (abonaţii plătesc - n.n.) undeva la 280 de lei”, spune Ioan Moldovan, director economic al Regiei Autonome de Termoficare din subordinea Primăriei Cluj-Napoca.

Preţul gigacaloriei, dat de costul producerii căldurii, este avizat de ANRE. La acesta se adauga distribuţia, dar tariful final e prea mare raportat la veniturile din România. Aşa că se aplică o subvenţie, cu o valoare stabilită în consiliile locale.

TARIFE ÎN VIGOARE la energie termică din Cluj-Napoca

Populaţie - 242,00 lei/Gcal (TVA inclus)
Agenţi economici CT de cvartal - 383,00 lei/Gcal + TVA
Agenţi economici Zona Herculane-Unirii - 257,20 lei/Gcal + TVA
Agenţi economici Zona Mărăşti - parţial N.Titulescu - 400,40 lei/Gcal + TVA

Comenteaza