Exodul medicilor din Cluj: câteva sute iau calea străinătăţii

Exodul medicilor din Cluj: câteva sute iau calea străinătăţii
Peste 250 de medici clujeni au cerut, în primele nouă luni ale anului 2012, eliberarea de certificate pentru exercitarea profesiei în afara ţării de la Colegiul Medicilor Cluj.

Sute de medici clujeni, proaspăt absolvenţi, rezidenţi şi specialişti, aleg să plece la lucru în spitale din străinătate, unde salariile pentru un rezident se situează în jurul sumei de 1.500 de euro şi care pot ajunge la câteva mii de euro, în funcţie de experienţă şi de specialitate. Dacă în anul 2011, 451 de medici clujeni de pe specialităţile medicină de familie, radiologie, chirurgie generală, pediatrie şi medicină internă au cerut certificate de conformitate necesare pentru a lucra în spitale din străinătate de la Colegiul Medicilor, în primele nouă luni ale anului 2012, 255 de medici clujeni au făcut demersuri pentru a lucra în afara ţării.

Conform statisticilor Colegiului Medicilor Cluj, în anul 2007, s-au înregistrat 71 de cereri pentru eliberarea de certificate pentru exercitarea profesiei în afara ţării, în 2008 - au existat 89 de cereri, în 2009 - 181 de cereri, în 2010 -430, iar în anul 2011 - 451 de cereri pentru certificate de conformitate. În primele nouă luni ale anului 2012 au fost depuse 255 de cereri pentru eliberarea ce certificate necesare lucrului la spitale din afara ţării. Cele mai multe cereri pentru certificate de conformitate, în anul 2012, au venit de la absolvenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" - 45, urmaţi apoi de medicii de familie care au depus 29 de cereri, de medicii radiologi - 20 de cereri, de medicii specialişti în chirurgie generală - 19 cereri. Alte 12 cereri au venit din partea unor medici psihiatri clujeni.

Şase medici de la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie (IRGH) "Octavian Fodor" au ales să plece la lucru în străinătate în acest an. "Şase medici titulari cu contract pe perioadă nedeterminată şi-au luat concediu fără plată pentru a lucra în străinătate. Sunt medici de pe specialităţile anestezie-terapie intensivă, chirurgie, laborator şi anatomie patologică. Au plecat în Statele Unite ale Americii, Franţa şi Germania", a declarat Mihai Mleşniţe, managerul IRGH Cluj. Totodată, în acest an, de la Institutul de Gastroenterologie au ales să plece la lucru în străinătate zece asistente medicale. "Asistentele au plecat în Italia, Franţa sau Germania. Avem 110 rezidenţi cu contractele suspendate care au plecat în ultimii ani în străinătate", a adăugat Mleşniţe. Medicii şi asistentele medicale aleg să lucreze în străinătate pentru salariile mai mari şi condiţiile de lucru care sunt mai bune. "Medicii aleg să lucreze în străinătate şi pentru că au perspective. Aici termină o facultate, termină specializarea, dar nu se scot locuri la concurs. Aleg să lucreze în străinătate şi pentru salarizare. De exemplu, un rezident care în România câştigă sub o mie de lei, în afară ţării câştigă un salariu de 1.500 de euro", a explicat mangerul IRGH. Medicii şi asistentele aleg să îşi ia concediu fără plată pentru perioada în care lucrează în spitalele din afara ţării.

Şi de la Spitalul Clinic de Recuperare (SCR) Cluj au plecat în străinătate doi medici şi 12 asistente. "Unul dintre medici a plecat prin demisie. Avem şi 10-12 asistente care au plecat la lucru în străinătate, iar un sfert dintre ele şi-au dat demisia", a explicat Sanda Patrichi, managerul SRC. Spitalele clujene pot angaja asistente care să le înlocuiască pe cele plecate în străinătate, dacă acestea se află în concediu fără plată. "Îşi iau concedii fără plată pentru că acele posturi temporar vacante din 2012 pot fi ocupate pe perioadă determinată prin concurs. Sunt asistente care au plecat inclusiv în America, iar rudele lor ne povestesc că se descurcă foarte bine şi că sunt apreciate", a adăugat Patrichi. De la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) au plecat în străinătate, în 2012, cinci medici. "Avem patru-cinci persoane plecate, medici şi asistente. Ştiu că a plecat un medic oftalmolog, un chirurg, un medic de laborator. Au plecat pe perioadă determinată, cu concediu fără plată", a declarat Ioan Mureşan, managerul SCBI Cluj.

 

Comenteaza