Europenii s-au săturat de carantină și restricții. Proteste în mai multe țări

Europenii s-au săturat de carantină și restricții. Proteste în mai multe țări
| Foto: usnews.com

Proteste împotriva măsurilor de restricţie în vederea combaterii noului coronavirus au avut loc simultan, sâmbătă, în mai multe țări din Europa, printre care și România.

Nu doar românii protestează la adresa restricţiilor impuse în urmă cu un an. Acestea au avut loc în multe ţări din Europa, printre care Austria, Elveţia şi Finlanda. În Germania, violenţele au escaladat. Peste 10.000 de oameni au ieşit pe străzi în oraşul Kassel. Forţele de ordine au folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a împrăştia manifestanţii.

Proteste au avut loc şi în Marea Britanie, doar că acestea au avut o ţintă în plus: lupta împotriva rasismului. Unii manifestanţi s-au luptat cu poliţia în centrul Londrei sâmbătă în timpul demonstraţiei împotriva măsurilor de carantină. „Acesta este centrul libertăţii, libertăţii de exprimare şi libertăţii de adunare. Aceştia sunt inamicii poporului”, acuza o protestatară, citată de AP, potrivit Mediafax.

„Trebuie să lase oamenii să se solidarizeze, este alegerea noastră, este alegerea noastră până la urmă, iar ei asta fac, ne iau libertăţile.” „Se pare că există o mare încercare a guvernului de a ne reduce dreptul de a fi pe stradă şi de a ieşi, dar noi credem că avem un mesaj cu adevărat important, nu renunţăm la dreptul nostru de a protesta”, a afirmat Elizabeth Adofo, activistă anti-rasism.

În România, mai multe sute de persoane s-au adunat, sâmbătă, în Piaţa Victoriei din Capitală pentru a protesta faţă de restricţiile COVID-19. La manifestaţie a fost prezentă şi senatoarea Diana Şoşoacă, alături de mai mulţi reprezentanţi ai Partidului Neamul Românesc.

La protestul de la Cluj a fost prezent şi deputatul AUR, George Simion, care este și liderul formațiunii politice. Peste 50 de persoane au particiapt, sâmbătă, la un protest în fața Prefecturii Cluj, organizat de membri AUR, intitulat „Dreptate pentru România”.

Puţin peste o sută de persoane au protestat sâmbătă în Timişoara înainte de şedinţa şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) în care se va propune prelungirea cantinei. Jandarmeria a anunţat că participanţii la adunările publice care nu s-au conformat recomandărilor forţelor de ordine şi nu au respectat măsurile sanitare de protecţie individuala prevăzute de legislaţia în vigoare vor fi identificaţi şi sancţionaţi în raport de prevederile legale încălcate.

Comenteaza