Erno Bartha “exportă” fânul din Vlaha la Olimpiada de la Londra

Erno Bartha “exportă” fânul din Vlaha la Olimpiada de la Londra
Trei sculpturi în fân realizate de Erno Ciupe Bartha vor putea fi văzute din 20 iulie în două locaţii din capitala Marii Britanii.

Fânul locuitorilor din Vlaha va ajunge în curând la Londra, prin intermediul lui Erno Ciupe Bartha, non-conformistul artist care creează în localitatea clujeană. Trei dintre sculpturile sale în fân, Spirala timpului, Pasărea şi Zgârie-nori vor reprezenta, din 20 iulie, România, la Olimpiada Culturală ce se desfăşoară în capitala Marii Britanii, în paralel cu Jocurile Olimpice.

„Cu fânul este destul de greu, a trebuit să cumpăr cantităţi enorme pentru a-a-l alege pe cel dorit. Dacă este păstrat în condiţii bune, fânul rezistă. Pentru a-l proteja l-am dat cu o glazură, ecologică. Dimensiunile mari le controlez cu plase. Mai întâi este un schelet metalic, apoi o plasă, iar între cele două stratul de fân este foarte bine strâns. Apa care se setrecoară se evaporă foarte repede, este un fel de <climatizare naturală>", explică artistul clujean Erno Ciupe Bartha. El s-a stabilit de doi ani în localitatea Vlaha, într-o casă de lemn, adusă din Maramureş, în curtea căreia pot fi văzute mai multe sculpturi în fân de-ale sale. Trei lucrări ale sale vor fi expuse din 20 iulie, respectiv în luna august, în Victoria Park şi Pleasure Gardens, din estul Londrei, în cadrul şirului de evenimente incluse în Olimpiada Culturală din capitala Marii Britanii, organizată în contextul Jocurilor Olimpice. Proiectul său, "Nature in the city", a fost selectat în acest sens de Institutul Cultural Român (ICR) şi de ICR Londra, alături de alte şaisprezece proiecte, pentru a reprezenta România. Cele trei lucrări, de mari dimensiuni, realizate toate din fân, sunt Spirala timpului, Pasărea şi Zgârie-nori. Două dintre lucrări vor fi expuse în Victoria Park, iar una în cadrul Pleasure Gardens, din estul Londrei.

Cea mai mare ca dimensiuni, Spirala timpului, reprezintă un concept mai vechi al artistului, o creaţie similiară fiind expusă în urmă cu câţiva ani inclusiv la Cluj. Pentru evenimentul de la Londra, artistul a adaptat "spirala", ce are de fapt forma unui melc, prin includerea unor înregistrări audio cu comentarii de la Olimpiade sportive precedente. "Lucrarea are o boltă, un fel de tunel al timpului. În momentul în care vor trece pe sub acesta, există un senzor de mişcare care se declanşează. Sunt înregistrări cu comentarii de la diverse Olimpiade, se vorbşete inclusiv de Nadia. Din păcate nu sunt dispuse cronologic", a precizat artistul. Spirala timpului are o lungime de 11,5 metri, 4,5 m înălţime şi 2,7 m lăţime. Conform artistului, "organicul" este un cuvânt definitoriu al artei sale, atât ca material utilizat, în acest caz fânul, cât şi ca forme, fiind preocupat de armonia relaţiei omului cu natura. Lucrările lui Bartha vor fi expuse la Londra din 20 iulie, urmând să rămână acolo şi în august.

Vrea să-şi dezvolte parcul de la Vlaha

Parcul din curtea casei din Vlaha a lui Erno Bartha urmează să fie dezvoltat în viitor, astfel încât să poată găzdui cu regularitate expoziţii, în primul rând ale artistului. El a specificat că s-a mutat la Vlaha deoarece "mă deranja Clujul", dar că "dacă ştiam că prin zonă trece autostrada nu veneam aici". Născut în 1958 la Cluj, Erno Bartha este absolvent al Institutului de Arte Vizuale Ion Andreescu - secţia sculptură. A realizat expoziţii cu lucrări în fân din 1998, dar sculptează şi în alte materiale, precum piatră sau bronz. "Profesorul meu, Aurel Terec, ne-a zis să ne orientăm spre materiale neconvenţionale. Aşa am ales fânul, un material generos, blând. L-am invitat să vadă, m-a felicitat şi mi-a zis: <Fă o expoziţie!", a relatat artistul.

 

 

Etichete
Comenteaza