Şeful Biroului de Aprovizionare al Depoului Cluj, trimis în judecată de DNA

Şeful Biroului de Aprovizionare al Depoului Cluj, trimis în judecată de DNA
Şeful Biroului de Aprovizionare din cadrul SNTFC CFR Călători - STFC Depoul Cluj, Daniel Ninel Cosmineanu, a fost trimis în judecată în stare de arest la domiciliu de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Cosmineanu este acuzat de săvârşirea a două infracțiuni de abuz în serviciu, de luare de mită şi de folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Tot în stare de arest la domiciliu este cercetat şi omul de afaceri George Didilă, patronul firmelor S.C. Ecomet West S.R.L, S.C. Electro Sig Star S.R.L, S.C. Petroserv Conect S.R.L. și S.C. Grand Group CPS S.R.L., el fiind acuzat de comiterea a trei infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu (6 acte materiale).

Alături de cei doi, procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe directorul SNTFC CFR Călători, Teodor Alexandru Gavriş, pentru luare de mită şi abuz în serviciu şi pe consilierul Corpului de Control al Directoratului CFR Călători, Gabriel Telu Protopopu, pentru luare de mită, trafic de influenţă, instigare la abuz în serviciu, complicitate la dare de mită, complicitate la abuz în serviciu (4 acte materiale) şi instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că la începutul anului 2014 Protopopu a acceptat promisiunea lui Didilă de a-i remite 20% din valoarea totală (fără T.V.A.) a comenzilor de furnizare piese ce urmau a fi primite din partea Depoului Cluj. În schimbul acestor sume de bani, acesta a promis că îl va determina pe Cosmineanu să efectueze demersurile necesare pentru atribuirea unor astfel de comenzi uneia dintre societăţile comerciale utilizate de către Didilă, lucru care s-a și întâmplat ulterior.

"Astfel, inculpatul Protopopu Gabriel Telu l-a determinat pe inculpatul Cosmineanu Daniel Ninel să îi comunice omului de afaceri oferta unei societăţi comerciale concurente, care participa la o procedură de achiziţie desfăşurată de subunitatea feroviară și să îşi exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul efectuării demersurilor necesare pentru atribuirea directă a unei comenzi de furnizare a unor piese de locomotivă, către S.C. Petroserv Conect S.R.L.
Această societate, reprezentată în fapt de inculpatul Didilă George, nu îndeplinea condiţiile necesare pentru comercializarea unor astfel de produse, conform reglementărilor în domeniu siguranţei feroviare",
se arată în documentul citat.

În continuare, Depoul Cluj a efectuat plata în avans a pieselor de locomotivă comandate, iar şeful Biroului de Aprovizionare a efectuat demersurile necesare pentru a fi modificate comenzile inițiale de piese, întrucât o mare parte din aceste produse nu puteau fi recepţionate din cauza lipsei certificărilor cerute de lege. Mai mult, acesta a întocmit două comenzi pentru furnizarea unor scule, chiar dacă preţurile acestora erau supraevaluate.

Pentru ajutorul acordat, Didilă i-a plătit lui Protopopu, conform înţelegerii anterioare, suma de 10.000 lei, în timp ce Cosmineanu a primit de la omul de afaceri 2.000 de lei.

De asemenea, după numirea în funcţia de director, Teodor Gavriş l-a sprijinit pe Didilă să obțină în mod fraudulos sume de bani de la S.N.T.F.C. - C.F.R. Călători S.A. sub pretextul achiziționării unor bunuri, contra unui comision de 15% din valoarea totală, fără TVA, a comenzilor.

"Astfel, inculpatul Didilă George a stabilit cu inculpaţii Gavriş Teodor Alexandru şi Protopopu Gabriel Telu, ca S.C. Ecomet West S.R.L. să livreze, în cursul anului 2014, prin achiziţie directă, scule, dispozitive şi verificatoare către depourile aflate în subordinea inculpatului Gavriş Teodor Alexandru, fiecare comandă urmând să aibă o valoare de până la 20.000 lei, fără T.V.A., iar ritmul de atribuire a comenzilor şi de livrare a produselor urma să fie o dată la două-trei luni în cazul fiecărui depou. De menționat este faptul că, achizițiile au fost realizate cu încălcarea dispozițiilor legale incidente referitoare la procedura de achiziţie, iar bunurile aveau preţurile supraevaluate", au precizat procurorii DNA.

Gavriș i-a atras în activitatea infracțională pe Cristian Valeriu Stîngă, Virgil Secu, Răzvan-Constantin Păuna, Cristian Aurel Jigoria, Călin-Ovidiu Dărău, Florin Liviu Mihai Bogza, Stelian Stan, Gheorghe Daniel Miu, Eugen Ilie, Daniel Săicu și Gabriel Ionaşcu, care în calitate de șefi ai depourilor CFR Călători au acceptat să comande produsele oferite de omul de afaceri și să plătească prețurile mult supraevaluate cerute de acesta.

Prin urmare, cei 11 au fost trimişi la rândul lor în judecată, în stare de libertate, pentru săvârşirea infracțiunilor de abuz în serviciu.

"Paguba totală produsă S.N.T.F.C. - C.F.R. Călători S.A. de către inculpații anterior menţionaţi, în modalităţile descrise, este în cuantum de 205.415,24 (T.V.A. inclus), din care 174.814,56 lei (TVA inclus) în relaţiile comerciale cu S.C. Ecomet West S.R.L. şi 30.600,68 lei (TVA inclus) în relaţiile comerciale cu S.C. Petroserv Conect S.R.L., ambele firme fiind reprezentate în fapt de către inculpatul Didilă George", se mai arată în rechizitoriu.

În cauză s-a dispus indisponibilizarea prin instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin lui teodor Gavriş, Gabriel Protopopu, Daniel Cosmineanu, Călin-Ovidiu Dărău, Cristian Jigoria, Gheorghe Miu, Răzvan Păuna, Daniel Săicu, Eugen Ilie, Virgil Secu, Stelian Stan și Cristian-Valeriu Stîngă.

De asemenea, a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra sumei de 61.000 lei, ce aparţine omului de afaceri George Didilă, iar față de Titu Bojin și Marcel Mihoc procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei şi continuarea urmăririi penale într-un dosar distinct.

Primele acţiuni ale procurorilor anti-corupţie în acest caz au fost demarate la finele anului trecut, când Cosmineanu a fost reţinut pentru 24 de ore în urma unor percheziţii efectuate în Capitală şi alte 11 judeţe. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse.

Comenteaza