Şedinţă la Prefectura Cluj pentru poluările de pe Tarnița

Şedinţă la Prefectura Cluj pentru poluările de pe Tarnița

Prefectul județului Cluj, Tasnádi István-Szilárd, s-a întâlnit cu Stanisav Costa, comisar șef al Gărzii Naționale de Mediu Cluj - Serviciul Comisariatul Județean Cluj, care a prezentat rezultatele activității comisiei pentru evaluarea situației problemelor de mediu de pe lacul Tarnița și a zonei de proximitate a acestuia.

"În prezent sunt în derulare un număr de 8 controale tematice la nivel național ordonate de CG GNM, în același timp dublându-se numărul de sesizări comparativ cu anul precedent, media fiind de aproximativ 100/luna.
Giana Popa, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Cluj, a transmis că atât invazia speciilor străine, cât și schimbările climatice au declanșat schimbări în compoziția și dinamica florei și faunei lacului. Aceste schimbări prezintă, de asemenea, amenințări economice, pe măsură ce randamentele pescuitului scad, iar costurile de tratare pentru obținerea de apă potabilă cresc. În același timp, consideră că sunt necesare noi reguli de conduita și bune practici pentru cei care habitează în preajma Acumulării Tarnița.

Instituția prefectului județul Cluj va solicita sprijin UAT-urilor din proximitatea Lacului Tarnița (Mărișel, Gilău, Râșca) în vederea somării proprietarilor de construcții din zonă de a intra în legalitate prin încheierea contractelor de salubrizare. În același timp, instituția va efectua demersuri către Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru sprijinirea Comisariatului Județean Cluj în vederea desfășurării activității dispuse prin Ordinul prefectului județul Cluj nr. 151/6 mai 2021 privind constituirea grupului de lucru pentru evaluarea problemelor de mediu de pe lacul de acumulare". 

Comenteaza