Dureri de cap pentru pacienţii clujeni. Cât vor plăti în spitale

Dureri de cap pentru pacienţii clujeni. Cât vor plăti în spitale
Potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii, bolnavii ar putea fi taxaţi suplimentar pentru serviciile acordate în spitale. Sindicatul Sanitas susţine că în forma sa actuală iniţiativa nu este nici în beneficiul pacienţilor, nici în favoarea personalului din unităţile sanitare cu paturi.

Proiectul de lege privind implementarea proiectului pilot pentru salarizarea medicilor şi asistenţilor medicali din unităţile sanitare publice cu paturi dă dureri de cap bolnavilor. Liderii sindicatului Sanitas din Cluj arată că proiectul ar avea nevoie de îmbunătăţiri.

Potrivit actului citat, începând din luna septembrie, dacă bolnavii solicită să fie consultaţi de un anumit medic, vor putea scoate din buzunar 150 de lei. Dacă vor opta pentru un anumit spital în care să fie internaţi, pacienţii ar putea plăti maxim 1.500 de lei. În viziunea iniţiatorilor, proiectul ar fi destinat creşterii fondului de salarii din sistemul sanitar. Cu toate acestea, sindicaliştii din sistemul sanitar atrag atenţia că unele categorii de salariaţi din sistem sunt discriminate. Potrivit actului citat, nu toţi medicii vor putea fi plătiţi mai bine, ci doar şefii de secţie, profesorii, conferenţiarii, medicii primari din cadrul secţiei sau angajaţii unităţii medicale cu vechime de cel puţin trei ani. Din grilă sunt excluşi angajaţii TESA, infirmierele sau brancardierii.

„În faza de acum, pe noi ca sindicat nu ne satisface. În primul rând considerăm că în centrul atenţiei trebuie să fie pacientul, deoarece Casa de Asigurări de Sănătate contractează serviciile pentru pacienţi. În al doilea rând, lucrătorii, mai ales cei care au o anumită calificare profesională trebuie cointeresaţi material, iar asta implică o modificare, o creştere a salariilor din sectorul sanitar, astfel încât şi calitatea serviciilor în folosul pacienţilor să crească. Pentru asta şi statul ar trebui să se implice în egală măsură în dotarea cu aparatură performantă a unităţilor medicale", a explicat pentru ZIUA de CLUJ, liderul Sindicatului Sanitas Cluj, Ştefan Roman.

Pe de altă parte, managerii spitalelor arată că măsura propusă de Ministerul Sănătăţii nu ar face altceva decât să uniformizeze ceea ce se întâmplă déjŕ în cazul consultaţiilor şi internărilor la cerere. "Proiectul are în vedere performanţa serviciilor medicale. E vorba despre o reglementare a tarifelor în cazul investigaţiilor la cerere, care oricum se plătesc. Prin proiect, e posibil ca medicii să-şi trateze în spitale pacienţii proprii, iar taxele să fie folosite pentru a creşte venitul personalului medical într-o oarecare măsură, în funcţie de cât de solicitat şi performant este un anumit medic", a arătat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Cluj, Cristiana Ciortea.

 

 

Comenteaza