Două judecătoare, suspendate din funcţie la Tribunalul Bucureşti

Două judecătoare, suspendate din funcţie la Tribunalul Bucureşti
Viorica Dinu şi Antonela Costache, cercetate pentru trafic de influenţă şi luare de mită, au fost suspendate joi din funcţia de judecător la Tribunalul Bucureşti de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

"În şedinţa din data de 14 martie 2013, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a dispus suspendarea din funcţia de judecător a doamnelor Dinu Viorica şi Costache Antonela-Anemary - din cadrul Tribunalului Bucureşti, ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale împotriva lor", se arată într-un comunicat de presă al CSM.

Solicitarea de suspendare a fost prezentată Secţiei pentru judecători a CSM de către Direcţia Naţională Anticorupţie.

Viorica Dinu şi Antonela Costache, de la Tribunalul Bucureşti, sunt urmărite penal de procurorii DNA pentru trafic de influenţă şi luare de mită, potrivit actului prin care s-a solicitat CSM încuviinţarea percheziţiei corporale şi domiciliare, reţinerea şi arestarea celor două judecătoare.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat miercuri solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de percheziţie corporală şi domiciliară, reţinere şi arestare preventivă a celor două judecătoare.

Judecătoarele Viorica Dinu şi Antonela Costache au fost reţinute în noaptea de miercuri spre joi, fiind suspectate că au luat mită pentru a ajuta la eliberarea din arest a lui Dinel Nuţu, fost Staicu, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Antonela Costache, fost preşedinte al Secţiei a II-a Penală de la Tribunalul Bucureşti, şi Viorica Dinu au fost ridicate miercuri seară de procurori şi duse la audieri la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ce le-au fost percheziţionate locuinţele. După ce le-au audiat mai multe ore, procurorii DNA au emis pe numele celor două judecătoare ordonanţe de reţinere şi urmează să ceară instanţei arestarea lor preventivă pentru 29 de zile.

Potrivit surselor citate, cele două judecătoare ar fi luat mită aproximativ 150.000 de euro. Judecătoarele ar fi fost cooptate şi pentru soluţionarea altor două dosare.

În acelaşi dosar au fost ridicaţi şi duşi la audieri avocaţii Dan Petre şi Alina Răducanu - unul dintre avocaţii lui Dinel Nuţu, soţia lui Dan Petre, care este jurist, precum şi arhivarul Sorin Vasilescu, de la una dintre secţiile penale ale Tribunalului Bucureşti, au mai spus sursele judiciare.

Anchetatorii au făcut joi dimineaţă percheziţii la sediul Tribunalului Bucureşti, de unde au ridicat documente şi probe.

Judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu trebuiau să facă parte din completul care va judeca, în 18 martie, recursul procurorilor anticorupţie privind decizia Judecătoriei Sectorului 4 de eliberare condiţionată a lui Adrian Năstase.

Totodată, Viorica Dinu se ocupa şi de dosarul în care Dan Voiculescu şi alte persoane sunt judecate pentru modul în care a fost privatizat Institutul de Cercetări Alimentare. Următorul termen în dosarul de la Tribunalul Bucureşti în care fostului senator Dan Voiculescu şi alte 12 persoane sunt acuzaţi de fapte de corupţie privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare este stabilit pentru 19 martie.

Printre dosarele soluţionate de Viorica Dinu este şi cel în care Sorin Ovidiu Vîntu este acuzat pentru favorizarea lui Nicolae Popa.

Antonela Costache a emis mandatul de arestare pentru Gregorian Bivolaru şi a făcut parte din completul de judecată care a soluţionat dosarul în care a fost judecat Fănel Pavalache.

Tribunalul Bucureşti a dispus, în 11 februarie, eliberarea lui Dinel Nuţu, decizia fiind dată în dosarul în care acesta este judecat pentru fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Mediaş cu peste 11 milioane de euro. Instanţa a respins atunci recursul procurorilor la hotărârea Judecătoriei Sectorului 2, din 6 februarie, prin care s-a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive a lui Dinel Nuţu cu cea a obligării de a nu părăsi ţara.

Judecătoarea Antonela Costache a fost în completul care a decis eliberarea lui Dinel Nuţu.

Dinel Nuţu a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că Antonela Costache a procedat corect şi legal în cazul cererii sale de eliberare provizorie sub control judiciar, în condiţiile în care a stat aproape un an în închisoare în dosarul privind fraudarea patrimoniului Transgaz Mediaş, în care are calitate de complice. El a precizat că Viorica Dinu nu a făcut parte din completul care a dispus definitiv eliberarea sa.

Următorul termen de judecată al dosarului de fraudare a Transgaz Mediaş a fost stabilit pentru 3 aprilie.

În noiembrie 2007, Dinel Staicu, preşedinte al Societăţii de Investiţii Financiare Oltenia, a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie într-un dosar privind fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Mediaş cu peste 11 milioane de euro.

În acest dosar au mai fost trimişi în judecată Aurel Gabriel Coconea - fost director general al SNTGN Transgaz SA Mediaş, Cornel Teodor Volintiru - fost director general al SC Sironex SA Craiova, Carmen Ioana Popescu şi Vlad Rebega - foşti directori general, respectiv, economic al SC BDJ SA Craiova, Vasile Banciu - fost director general adjunct al SC Asigurarea Naţională Română SA, Adrian Georgel Bogza - fost administrator al SC Delta Telecom SA, precum şi Iulian şi Tudorică Siclitaru.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada august 2000 - iulie 2001, Aurel Coconea ar fi încheiat ilegal 14 convenţii de plăţi cu cinci societăţi cu capital integral de stat, prin care ar fi interpus în circuitul financiar dintre societăţile de stat transportatoare, distribuitoare şi respectiv beneficiare de gaze naturale patru firme private controlate de Dinel Staicu. Cele patru firme sunt SC BDJ SA Craiova, SC Padogaz SA Bucureşti, SC Sironex SA Craiova şi SC Dumimpex SM SRL Bucureşti.

Cele patru firme controlate de Dinel Staicu - reprezentate de Cornel Volintiru, Vlad Rebega, Carmen Ioana Popescu, Tudorică şi Iulian Siclitaru - nu ar fi avut activitate comercială, nu ar fi avut relaţii comerciale cu societăţile implicate în încheierea actelor de compensare şi nici nu ar fi prezentat credibilitate financiară. Sumele de bani astfel încasate ar fi fost direcţionate către firmele din grupul controlat de omul de afaceri craiovean Dinel Staicu şi ar fi ajuns în conturile personale ale acuzaţilor sau în conturile altor societăţi în care aceştia ar fi fost implicaţi şi de unde ar fi fost retrase în numerar.

În 4 aprilie 2011, Dinel Staicu a fost condamnat definitiv la şapte ani de închisoare în dosarul privind fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor. Anterior, Staicu a preluat numele soţiei, Nuţu, astfel că omul de afaceri nu a fost de găsit, instanţa de executare a pedepsei dându-l în urmărire naţională, pe vechiul nume.

În 7 aprilie 2011, Dinel Nuţu a fost dat în urmărire internaţională, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare, iar în 19 aprilie 2011 a fost prins în localitatea Mako din Ungaria. Ulterior, Judecătoria Budapesta a confirmat mandatul european de arestare şi l-a predat Poliţiei Române, Dinel Nuţu fiind încarcerat.

Între timp, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis anularea condamnării de şapte ani de închisoare a lui Dinel Nuţu, pe motiv că a mai fost judecat pentru aceleaşi fapte.

Comenteaza