Două angajate ale Primăriei Cluj-Napoca, acuzate de DNA de luare de mită

Două angajate ale Primăriei Cluj-Napoca, acuzate de DNA de luare de mită
În urma percheziţiilor de miercuri procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus punerea în mişcare a urmăririi penale faţă de două angajate ale Primăriei municipiului Cluj-Napoca.

Conform unui comunicat de presă remis în cursul zilei de joi, anchetatorii anticorupţie le acuză pe Adriana Lucia Măgurean, şef al Serviciul Tehnic Reparații Imobile, Monitorizare Servicii Comunitare de Utilități Publice, şi pe Mariana Capota, consilier în cadrul aceluiaşi serviciu, de săvârşirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

Au primit mită de sărbători

Din ordonanțele de punere în mişcare a acţiunii penale, respectiv de efectuarea a urmăririi penale întocmite de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora în data de 8 octombrie 2014, cu ocazia sărbătorilor de Paște și de Crăciun ale aceluiași an, precum şi la data de 11 martie 2015, Adriana Lucia Măgurean, "a primit, cu titlu de mită, de la un reprezentant al SC Coral Impex SRL Ploieşti, atât pentru ea cât și pentru o rudă a acesteia, diverse produse, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu și anume certificarea pentru conformitate a documentației depusă de firma respectivă, în vederea aprobării plăților pentru serviciile prestate".

În acelaşi timp, în perioada 2012 - 2015, Mariana Capota a primit în mod repetat, de la reprezentanţi ai SC Coral Impex SRL mai multe sume de bani, în cuantum de 8.600 lei, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, respectiv verificarea și întocmirea documentației pentru plată referitoare la serviciile de dezinfecție, dezinsecţie şi deratizare prestate de firma respectivă.

Pe de altă parte,  Constantin Dorin Prunoiu, angajat al companiei ploieştene, este bănuit de săvârşirea infracțiunii de dare de mită, în formă continuată. 

Procurorii DNA arată că "în perioada 2012 - 2015, suspectul Prunoiu Constantin Dorin, în calitate de angajat al SC Coral Impex SRL Ploieşti, a remis lunar cu titlu de mită unor funcţionari cu atribuții de control din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca suma de câte 500 lei şi produse alimentare, pentru ca aceştia să nu îşi îndeplinească obligațiile de serviciu și anume să nu inspecteze activitățile de deratizare, dezinsecție, dezinfecție realizate de către angajații firmei respective pe raza municipiului Cluj-Napoca".

Anchetatorii precizează că în cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, iar inculpaţilor Mariana Capota şi Adraian Lucia Măgurean, respectiv suspectului Constantin Dorin Prunoiu li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 şi 309 Cod de procedură penală.

Mituite pentru a-şi îndeplini defectuos atribuţiile de serviciu

Procurorii DNA susţin, în ordonanţa întocmită, că analiza coroborată a informaţiilor disponibile în anchetă a evidenţiat faptul că sumele de bani şi foloasele necuvenite erau remise pentru a-i determina pe funcţionarii cu atribuţii de control şi decizie să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu sau să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intră în sfera atribuţiilor acestora. 

"În desfăşurarea tuturor acestor activităţi s-a urmărit satisfacerea propriilor interese ale persoanelor implicate, în dauna interesului public, şi anume, încasarea sumelor de bani de la instituţiile publice prin maximizarea profitului, respectiv obţinerea de foloase materiale necuvenite", se menţionează în documentul citat.

Printre acţiunile pe care aceste persoane le-au întreprins se numără aprobarea creşterii tarifelor pentru serviciile prestate de către Coral Impex, includerea de noi suprafeţe pentru realizarea deratizării şi dezinsecţiilor prin încheierea de acte adiţionale la contractele deja existente, prelungirea contractelor anterior încheiate, fără verificarea legalităţii, avizarea nejustificată a statelor de plăţi şi aprobarea preferenţială a decontării facturilor emise de societatea ploieşteană.

Firma Coral Impex, ţinta unor percheziţii de amploare ale procurorilor 

Anchetatorii anticorupţie, însoţiţi de jandarmi, au făcut miercuri verificări la biroul Serviciului Tehnic din cadrul Direcţiei Tehnice, fiind solicitate copii după documente şi contracte încheiate între municipalitate şi societatea ploieşteană Coral Impex, cea care se ocupă de deratizare şi dezinsecţie. Descinderile nu s-au desfăşurat doar la Cluj-Napoca, ci şi în alte 31 de locaţii din județele Cluj, Alba, Sălaj, Sibiu, Mureş şi Prahova.

Contractul cu Primăria Cluj-Napoca, prelungit fără licitaţie

Serviciul de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie a municipiului a fost concesionat de Primăria Cluj-Napoca societăţii Coral Impex în 2006, prin licitaţie, la o redevenţă de 5.000 de euro/an, pe o perioadă de cinci ani.

Contractul trebuia să expire în 2011, însă în timpul mandatului de primar al lui Sorin Apostu, condamnat între timp pentru corupție, a fost prelungit încă 7 ani şi 7 luni, din 12 iulie 2011 până în 12 februarie 2019. Drept motivaţie pentru hotărârea luată a stat faptul că operatorul ar fi făcut o serie de investiţii şi ar fi achiziţionat utilaje pentru a face faţă cerinţelor primăriei, dar nu a reuşit să le amortizeze pe parcursul celor patru ani de contract deja scurşi la momentul 2010.

Potrivit informaţiilor făcute publice de reprezentanţii municipalităţii, Coral Impex a încasat în nouă ani de contract peste 66 de milioane de lei, adică 15 milioane de euro, jumătate din sumă fiind plătită în trei ani de contract prelungit.

Ce avere au cele două angajate ale primăriei

Adriana Lucia Măgurean, şefa Serviciului Tehnic în cadrul primăriei clujene, are, conform declaraţiei de avere depusă pe site-ul instituţiei anul trecut, un apartament de 97 de mp, pe care îl deţine din anul 2001 în coproprietate cu soţul. În anul fiscal anterior depunerii declaraţiei de avere a încasat, conform aceluiaşi document, 52.254 de lei din salariul de şef al serviciului.

Mariana Capota, inspector în cadrul Direcţiei Tehnice, are, conform declaraţiei de avere, un apartament în suprafaţă de 38,5 mp, deţinut împreună cu soţul, din anul 1992, şi un autoturism Mercedes Benz 160 din anul 1998. Potrivit documentului, în anul fiscal anterior Mariana Capotă a incasat din salariul de inspector al primăriei suma de 24.763 de lei.

Comenteaza