DNA se luptă cu corupţia din... cinematografie. Dosar penal legat de filme româneşti premiate la marile festivaluri

DNA se luptă cu corupţia din... cinematografie. Dosar penal legat de filme româneşti premiate la marile festivaluri

Eugen Şerbănescu, fost director general al Centrului Naţional al Cinematografiei, şi Carmen Gabriela Stejeroiu, fost şef Serviciu Fond Cinematografic, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a celor doi deoarece aceştia ar fi facilitat obţinerea de finanţare pentru nouă producători de film care nu ar mai fi avut dreptul legal. Dosarul fusese constituit în 2014, la Sesizarea a Corpului de control al fostului premier Victor Ponta, scrie G4Media.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Eugen Şerbănescu, la data faptelor director general al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), pentru 34 de infracţiuni de abuz în serviciu, dintre care unele în formă simplă, iar altele în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave, şi a lui Carmen Gabriela Stejeroiu, la data faptelor şef Serviciu Fond Cinematografic şi director economic (exercitări temporare ale funcţiei) în cadrul CNC, pentru 27 de infracţiuni de abuz în serviciu, dintre care unele în formă simplă, iar altele în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave.

În acelaşi dosar, a fost deferită justiţiei şi Gabriela Dincă, la data faptelor angajat în cadrul Serviciului Fond Cinematografic, pentru 27 de infracţiuni de abuz în serviciu, dintre care unele în formă simplă, iar altele în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave.

Procurorii notează în rechizitoriu că în contextul finanţării din fonduri publice a unor producţii cinematografice, în perioada 2006 - 2016, cei trei inculpaţi şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute în cuprinsul Ordonanţei 39/2005 privind cinematografia, cu ocazia încheierii a 84 de contracte în cadrul cărora Centrul Naţional al Cinematografiei ar fi plătit efectiv suma de 51.106.409 de lei.

Dosarul penal instrumentat de DNA este legat de filme celebre. Procurorii consideră că banii pentru 55 de pelicule reprezintă un prejudiciu de 9,6 milioane de euro. Decizia de inculpare a fusese luată pe 9 iunie 2020 de procurorul DNA, Ștefăniță-Cosmin Stroie, într-un dosar constituit în 2014 ca urmare a unei sesizări a Corpului de control al premierului Victor Ponta. Procurorul Stroie a preluat cazul de la Valina Călărașu, după ce aceasta a părăsit DNA. Procuroarea Călărașu a început urmărirea penală și le-a atribuit șefilor CNC calitatea de suspect în 2017.

Printre filmele a căror finanțare de către CNC este considerată prejudiciu de DNA se numără:

* ”Eu când vreau să fluier, fluier”, câștigător al Ursului de argint la Berlinala din 2010, regizat de Florin Șerban și produs de Cătălin Mitulescu,
* ”De ce eu?”, filmul regizorului Tudor Giurgiu despre moartea procurorului Cristian Panait,
* ”Undeva la Palilula”, regizat de Silviu Purcărete și produs de Tudor Giurgiu,
* ”Lampa cu căciulă”, cel mai premiat scurtmetraj românesc,
* ”Toată lumea din familia noastră” – ambele regizate de Radu Jude și produse de Ada Solomon,
* ”Aliyah DaDa”, un documentar regizat de Oana Giurgiu și produs de casa de producție a Oanei și a lui Tudor Giurgiu.

"Deşi în actul normativ menţionat sunt prevăzute expres condiţiile în care anumite societăţi comerciale (producători de film) pot beneficia de finanţare din partea CNC, cei trei ar fi facilitat obţinerea de finanţare pentru nouă producători de film care nu ar mai fi avut dreptul legal de a obţine acele sume de bani. Practic, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, aceştia ar fi permis ca aceiaşi producători de film să beneficieze de noi credite directe sau finanţări nerambursabile din partea CNC, în ciuda faptului că nu îşi respectaseră obligaţiile rezultate din contractele aflate în derulare, ajungând, din nou, în poziţia de a încălca aceleaşi obligaţii", precizează anchetatorii.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza