Directorul APIA Cluj, dispărut în lacul Beliş, poate fi declarat mort după 2 ani

Directorul APIA Cluj, dispărut în lacul Beliş, poate fi declarat mort după 2 ani

Directorul APIA Cluj, Adrian Zaharia, dispărut în 21 iulie în lacul Beliş-Fântânele, poate fi declarat mort prin hotărâre judecătorească abia după 2 ani dacă până atunci cadavrul nu este scos la suprafaţă, căutările în acest caz fiind sistate de autorităţi după 10 zile.

Potrivit prevederilor art. 49 al noului Cod Civil, care se referă la declararea judecătorească a morţii, cererea poate fi înaintată instanţei de către orice persoană interesată.

”În cazul în care o persoană este dispărută şi există indicii că a încetat din viaţă, aceasta poate fi declarată moartă prin hotărâre judecătorească, la cererea oricărei persoane interesate, dacă au trecut cel puţin 2 ani de la data primirii ultimelor informaţii sau indicii din care rezultă că era în viaţă. Dacă data primirii ultimelor informaţii sau indicii despre cel dispărut nu se poate stabili cu exactitate, termenul prevăzut în alin. (1) se socoteşte de la sfârşitul lunii în care s-au primit ultimele informaţii sau indicii, iar în cazul în care nu se poate stabili nici luna, de la sfârşitul anului calendaristic”, se arată în documentul citat.

Căutarea directorului APIA Cluj, Adrian Zaharia, dispărut în seara zilei de 21 iulie în lacul Beliş-Fântânele, judeţul Cluj, s-a încheiat, marţi, deşi acesta nu a fost găsit.

Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de ISU Cluj, în ultimele zece zile de căutări au fost verificate toate informaţiile şi indiciile care ar fi putut duce la găsirea persoanei dispărute.

„A fost făcut tot ceea ce omeneşte a fost posibil în cele zece zile de căutări, pentru a verifica orice informaţie sau indiciu care ar fi putut să ducă la găsirea persoanei dispărute. Misiunea s-a anunţat de la început a fi una dificilă şi a presupus implicarea mai multor factori în căutări, având în vedere faptul că nu a fost cunoscut cu exactitate locul unde ar fi picat în apă, ceea a făcut şă rezulte o suprafaţă foarte mare pe care au trebuit întinse acţiunile de căutări. Lacul Beliş-Fîntănele este cel mai întins din judeţul Cluj, iar în zona de căutare există adâncimi care depăşesc 40 de metri. De asemenea, nu au fost neglijate elementele de risc şi dificultăţile întâmpinate de scafandrii Forţelor Navale şi ai Serviciului Salvamont-Salvaspeo”, se arată în comunicat.

Potrivit surse citate, lacul Beliş-Fîntânele are adâncimi care variază subit şi peste limita uzuală de scufundare, respectiv 40 de metri, sunt diverse resturi materiale în mediul subacvatic (buşteni, blocuri de turbă sau trunchiuri de copaci care se află încă în picioare pe fundul lacului), dar şi straturi variabile de nămol pe fundul lacului.

Pentru găsirea unui bărbat din Cluj-Napoca, pe lacul de acumulare Fântânele-Beliş, judeţul Cluj, după ce acesta a căzut dintr-o barcă, surse judiciare susţinând că este vorba despre şeful APIA Cluj, Adrian Zaharia, au intervenit zeci de pompieri şi scafandri.

Pe lângă pompierii prezenţi în fiecare zi, au intervenit forţe ale Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj, ale Serviciului Public Judeţean Salvamont Salvaspeo, precum scafandri din cadrul Forţelor Navale Române.

Dispozitivul de căutare, aflat pe malul lacului Beliş-Fântânele, a fost mărit, în ultimele patru zile, prin sprijinul a 26 de militari din cadrul Centrului 39 Scafandri. Acesta a cuprins 18 pompieri militari din cadrul ISU Cluj şi ISU Mureş, precum şi 13 mijloace tehnice şi autospeciale, dintre care patru bărci (una dotată cu echipament sonar), o ambulanţă de prim-ajutor SMURD şi o autospecială pentru tratamente hiperbarice şi oxigenoterapie din cadrul ISU Mureş, care a asigurat intervenţia rapidă în cazul unui incident suferit pe timpul scufundărilor la mari adâncimi.

Comenteaza