Dijon s-a alăturat Aleii Orașelor înfrățite din Cluj FOTO

Dijon s-a alăturat Aleii Orașelor înfrățite din Cluj FOTO
Monumentul simbol «Dijon la Cluj-Napoca» s-a alăturat cabinei telefonice britanice, masei din granit de la Namur şi panourilor cu reproduceri istorice din Suwon pe Aleea Orașelor înfrățite de pe malul Someşului.

De asemenea, cu aceeași ocazia a avut loc întâlnirea de final de proiect a unui schimb de tineri organizat între cele două orașe înfrățite, Cluj-Napoca și Dijon, respectiv Reggio Emilia (Italia).

În perioada 2016-2017, în contextul relațiilor de colaborare cu orașul înfrățit Dijon (Franța) s-a desfășurat proiectul de mobilitate internațională a tinerilor "Voluntariat, tineret și reciprocitate", susținut de Ministerul Afacerilor Externe și al Dezvoltării Internaționale din Franța.

În cadrul acestui proiect internațional au participat şase tineri din trei orașe: Dijon (Franța), Cluj-Napoca (România), Reggio Emilia (Italia). Proiectul a debutat cu o perioadă de formare la Dijon în perioada 10-14 octombrie 2016 pentru tinerii participanți la proiect și a continuat în cele trei țări participante pe o perioadă de 9 luni calendaristice, începând cu 17 octombrie 2016.

Două tinere din Cluj și-au desfășurat activitatea în cadrul proiectului pe tema mediu și ecologie urbană la Serviciul de ecologie urbană din cadrul Primăriei Dijon și la Grădina de Științe din Dijon, respectiv pe tema implicării tinerilor la nivel internațional în cadrul Fundației l'Atelier Mobilité Léo Lagrange.

La Cluj-Napoca, doi tineri din Dijon și-au desfășurat activitatea în jurul temei biodiversității. Misiunile propuse au vizat implicarea și participarea lor în proiecte derulate de Primăria municipiului Cluj-Napoca, Institutul Francez, precum și alte organizații și parteneri locali.

Concret, în cadrul acestui proiect internațional, în jurul temei biodiversității, s-a dorit realizarea unor spații verzi în cele două orașe partenere, de către tinerii participanți la proiect. Astfel, Ioana Balabuc, o tânără din Cluj-Napoca care a făcut parte din acest proiect, a obținut alocarea unui teren pentru realizarea unui spațiu verde «Cluj-Napoca la Dijon».

La rândul lor, cei doi tineri din Franţa au contribuit la realizarea unui spațiu verde «Dijon la Cluj-Napoca». Un spațiu a fost alocat pe malul Someșului, pe aleea orașelor înfrățite și un soclu a fost construit pentru realizarea unui monument simbol al orașului Dijon.

Pentru decorarea acestui monument simbol s-au primit de la Primăria Dijon patru plăci din bronz cu imaginea bufniței, simbolul orașului înfrățit. La eveniment au fost prezenți reprezentanți din partea Ambasadei Franceze și a Institutului Francez din Cluj-Napoca, precum și participanții la proiect din cele trei orașe: Cluj-Napoca, Dijon și Reggio Emilia.

Comenteaza