Dezbatere-eveniment la REALITATEA TV Cluj: cum s-au duelat cei doi finalişti la rectoratul UBB
- Scris de Cristina Pirvu
- 04 Mar 2012, 22:11
- Eveniment
- Ascultă știrea

Cei doi universitari şi-au prezentat la REALITATEA TV Cluj programele manageriale, atuurile pe care le deţine unul în faţa celuilalt, dar şi perspectiva pe care o au asupra autonomiei universitare, aşa cum este ea prevăzută în noua lege a educaţiei naţionale. Cristina Ciumaş şi Ioan Aurel Pop au vorbit şi despre ceea ce înseamnă pentru ei "moştenirea" lăsată de fostul rector Andrei Marga, cel care a condus vreme de 19 ani Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) Cluj.
Cristina Ciumaş şi Ioan Aurel Pop au răspuns la întrebările editorialiştilor ZIUA de CLUJ, Octavian Hoandră şi Rareş Bogdan. Astfel, cei doi au povestit şi dacă s-au imaginat vreodată în postura de rectori la începutul carierei universitare. "Eu priveam cu foarte mare admiraţie figurile domnilor rectori de pe culoar când aşteptam să intru la primul examen din facultate de la Istoria Economiei şi mă gândeam că poate vreodată se va întâmpla să intru în rolul de rector", a povestit Cristina Ciumaş. Şi Aurel Pop şi-a imaginat că va ocupa această funcţie. "De la un timp, mi-am dat seama că acest lucru este foarte posibil după ce am intrat în această carieră profesională. Iniţial, când am intrat la facultate, am considerat că e cea mai mare împlinire a vieţii mele. Am fost mulţumit că pot trăi într-o republică a egalilor, în care ştiinţa, cultura, cele mai noi descoperiri erau predate şi accesate de tineri într-o manieră excepţională", a explicat Ioan Aurel Pop, care s-a referit şi la motivaţia sa de a candida pentru a fi rectorul UBB. "Am conştientizat ceea ce am realizat în viaţă până la această calitate onorantă de membru al Academiei Române. Am câştigat această calitate prin UBB, care a fost pentru mine nu numai un model de urmat, dar a fost locul unde mi-am putut forma o carieră profesională excepţională şi vine timpul când trebuie să dai ceva înapoi. Acest moment trebuie asumat pentru bunul mers al acestei instituţii şi pentru ceea ce înseamnă universitatea, marca, simbolul «U» pentru această ţară şi pentru Cluj", a adăugat Pop.
La rândul său, Cristina Ciumaş se bazează pe experienţa avută ca prorector în cadrul UBB. "Eu am în spate o experienţă de patru ani ca şi prorector. Am avut un prorectorat foarte dificil, cel cu finanţarea, administraţia şi relaţia cu economia, iar rezultatele pe care le-am obţinut conlucrând cu cele 21 de facultăţi şi încurajarea colegilor m-au determinat să-mi construiesc acest program managerial care vizează foarte multe aspecte pe lângă cel financiar, şi anume activitatea didactică de cercetare, partea de resurse umane, relaţia cu comunitatea. Am vrut să îmi dezvolt mai departe aceste abilităţi manageriale şi pe celelalte componente intrând pe partea de cercetare şi pe susţinerea activităţii didactice, pentru ca, în viziunea mea, această experienţă de asigurare a suportului financiar să contribuie la crearea în continuare a unui corp didactic de elită", a explicat Ciumaş. Candidata are în planul său managerial secţiuni care privesc cadrele didactice şi dezvoltarea profesională a acestora prin stagii de cercetare şi documentare.
Ciumaş crede că funcţia de rector presupune o responsabilitate foarte mare, având în vedere "moştenirea" lăsată de fostul rector Andrei Marga. "E o mare responsabilitate pentru că s-a ajuns la un nivel de dezvoltare a universităţii şi ea trebuie să crească şi pe alte coordonate", a spus Ciumaş. La rândul lui, Ioan Aurel Pop este conştient de responsabilităţile pe care le-ar avea. "E o moştenire copleşitoare şi trebuie să fim conştienţi că în ultimele două decenii amprenta lui Andrei Marga s-a pus foarte puternic asupra universităţii, dar se pot genera modalităţi de îndreptare a unor exagerări. Universitatea poate să ofere la ora actuală cea mai bună expertiză pe toate domeniile", consideră Ioan Aurel Pop, care a mai spus că "nu sunt de părere că universitatea ar trebui să devină o arenă a disputelor politice între partide, pentru că se ajunge la o antagonizare a membrilor corpului academic şi a studenţilor". Şi Cristina Ciumaş crede că "nu trebuie să aducem foarte mult politica în universitate". Ea s-a referit şi la sintagma care i s-a atribuit, aceea că ar fi "omul lui Marga". "Am fost şi încă sunt în echipa domnului Marga, dar am făcut de fiecare dată precizarea că mi-am luat singură deciziile, sunt pe propriile picioare", a spus Ciumaş. Cei doi candidaţi au exprimat şi faptul că îşi doresc să rămână în afara sferei politice. "Nu sunt în proximitatea niciunui partid. Nu voi intra într-un partid şi nici nu voi lăsa universitatea să fie coordonată în sensul unei influenţe politice", a spus Ciumaş. "Eu m-aş feri de puterea politică", a completat şi Ioan Aurel Pop.
Candidata a afirmat că se va ocupa de susţinerea facultăţilor cu profil umanist în cazul în care va fi aleasă. "Facultăţile cu profil socio-uman au fost şi vor fi susţinute în continuare, iar în programul meu managerial am aşezat, la solicitarea lor, idei privind suplimentarea veniturilor, pentru că au nevoie de consiliere pentru accesarea de proiecte de cercetare cu finanţare europeană", a declarat Cristina Ciumaş. Academicianul Ioan Aurel Pop s-a referit şi la experienţa care îl recomandă pentru a conduce UBB, din punct de vedere al finanţelor universităţii. "Gestionarea unui buget ca cel al UBB presupune o răspundere foarte mare şi dacă ne luăm după criteriul că nu aş avea o experienţă în acest domeniu, numai rectorul actual are de 19 ani această experienţă, că alţii nu au apucat să o aibă. Am condus instituţii în care am avut de gestionat venituri bugetare şi extrabugetare, două dintre ele în afara ţării, misiuni diplomatice ale României în New York şi Veneţia şi de aproape două decenii mă ocup de Institutul de Studii Transilvane, care ţine de Academia Română", a explicat Pop. Academicianul susţine că rectorul are nevoie de ajutorul prorectorilor pentru gestionarea bugetului. "Pentru gestionarea bugetului universităţii, nu rectorul se ocupă singur, ci are prorectori de specialitate, jurişti care oricând îl pot sfătui cum se gestionează la modul corect din punct de vedere egal şi, mai ales, printr-o transparenţă a folosirii fondurilor", a adăugat Pop.
Cei doi candidaţi au răspuns şi la o întrebare privind pierderea autonomiei universitare. "Preocuparea pe linia autonomiei este foarte serioasă şi am aşezat-o în programul managerial", a spus Ciumaş, care s-a referit la blocarea posturilor în sistemul universitar, dar şi la limitarea cuantumului salarial pentru cadrele didactice tinere. "Au fost o serie de prevederi ale legii educaţiei care nu au fost respectate, privind finanţarea suplimentară, recompensarea pentru performanţe ştiinţifice a universităţii şi care ne permiteau să echilibrăm situaţia financiară pe facultăţile de ştiinţe exacte şi facultăţile socio-umane. Am în vedere respectarea prevederilor Legii nr. 258/2007 privind finanţarea stagiilor de practică ale studenţilor, unde în mod expres se spunea că ministerul pe contractul instituţional acordă o subvenţie de 5% din finanţarea de bază pentru susţinerea stagiilor de practică", a explicat Ciumaş.
Pe de altă parte, academicianul Ioan Aurel Pop nu se teme de ştirbirea autonomiei universitare. "N-am nici o teamă că autonomia va pieri foarte uşor pentru că UBB e cea mai combativă din acest punct de vedere şi aici tradiţia medievală a autonomiilor universitare funcţionează. Trebuie să ţinem o dreaptă cumpănire între stat, care se cuvine să fie stat liberal, care să vegheze, dar obligaţia noastră e să ne încadrăm în lege câtă vreme legea e valabilă", a explicat Pop. El crede că "n-avem decât în viitorul apropiat să încercăm să o schimbăm şi să o aducem la limitele ei normale". Cei doi candidaţi s-au ferit să îşi facă publică echipa managerială. Totuşi, Ioan Aurel Pop a afirmat că unul dintre prorectorii săi, la linia de studiu germană, ar fi profesorul Rudolf Gref. "E prematur să dăm echipele. Ele sunt în curs de formare", a afirmat Pop. "Echipa va fi anunţată la momentul oportun. Prorectorii vor avea un profil de persoane responsabile, foarte buni profesionişti, care să cunoască domeniile şi care să poată duce la capăt un lucru foarte bine făcut". Cei doi şi-au prezentat şi atuurile pentru funcţia de rector. "Atuul meu consider că este experienţa de prorector, faptul că eu cunosc foarte bine universitatea, structura ei, mecanismele, problemele ei", a spus Ciumaş. "Şi eu am o cunoaştere tot dinăuntru a universităţii. Am carte de muncă la universitate din anul 1984. Rectorul acestei universităţi a fost întotdeauna o mare personalitate de cultură, o personalitate a ştiinţei române. Din perioada interbelică până acum am avut 12 rectori membri ai Academiei Române, personalităţi capabile să susţină un dialog internaţional, capabile să fie embleme ale universităţii şi ale culturii române", a spus Ioan Aurel Pop. Cei doi s-au referit şi la discrepanţele dintre veniturile cadrelor didactice. "Trebuie să se facă o distincţie foarte clară între salarii şi venituri pentru că sunt facultăţi unde la salarii se adaugă venituri din cercetare sau din proiecte cu fonduri europene", a explicat Ciumaş.
Una dintre discuţiile din cadrul emisiunii s-a referit şi la modul în care se vor împărţi între cei doi candidaţi voturile obţinute în primul tur de alegeri de către Daniel David şi Enikö Vincze. "Electoratul fiecăruia dintre cei doi se va împărţi în trei categorii: cei care mă vor vota pe mine, cei care îl vor vota pe domnul Pop şi cei care nu se vor prezenta la vot", a declarat Ciumaş. Academicianul consideră că fiecare dintre votanţi va alege direcţia în care se va îndrepta. "Ar fi o lipsă de respect pentru electoratul acesta elitar să le indicăm noi că am avut discuţii cu Daniel David şi Enikö Vincze şi că putem dirija voturile înspre unul sau altul. Eu am vorbit cu ei şi înainte, dar mă îndoiesc că acest corp academic votant va vota după indicaţii, pentru că fiecare are propriul discenământ şi cunoaşte valorile universităţii", a precizat Pop.