Deschiderea TIFF, LIVE TEXT pe ziuadecj.ro

Deschiderea TIFF, LIVE TEXT pe ziuadecj.ro
Deschiderea ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), de vineri seara, a fost transmisă în direct, în format live text, de ziuadecj.ro.

 Vezi aici  cum arată centrul oraşului înainte de deschiderea festivalului.

Vezi aici o galerie foto de la eveniment

Vezi aici cum a fost deschiderea de anul trecut a festivalului

22.24 "Călătorie spre lună", regizat de unul dintre pionierii cinematografului mondial în 1902, va fi proiectat în continuare. După acesta, primul film science-fiction din istorie, urmează proiecţia "Despre oameni şi melci", în regia lui Tudor Giurgiu. "E în premieră mondială, mă bucur că e gata înainte de TIFF. Alături de noi sunt aici mulţi dintre cei din echipa filmului. E un film scurt, de o oră şi jumătate, iar la finalul filmului îi voi invita pe scenă pe toţi cei din echipă", spune Giurgiu. Transmisia livetext a ziuadecj.ro se încheie aici.

20.23 Orchestra părăseşte scena, în aplauzele audienţei.

22.03 Orchestra "Notes and Ties" va susţine un scurt concert pe scenă, mai scurt faţă de cel anunţat iniţial, de 40 de minute. Concertul e compus din teme celebre, ca cele de pe coloana sonoră din Star Wars sau Indiana Jones.

21.53 Pe ecran rulează scurtmetrajul "Superman, Spiderman sau Batman", filmat la Cluj, regizat de Tudor Giurgiu după un scenariu al clujeanului Doru Lupeanu şi premiat la mai multe festivaluri. "Aş vrea să vi-i prezint pe cei care au făcut acest lucru posibil: Aron Hanga - "Bună ziua, bine v-am găsit!", spune copilul. Aron i-a adus lui Tudor Giurgiu "o cărticică": "Să ai o zi perfectă". "N-ai prea nimerit!", comentează Giurgiu, cu referire la ploaia de azi. Filmul va reprezenta România la aşa-numitul "Oscar european" şi, teoretic, va fi între cele câteva zeci de scurt-metraje care vor concura la Oscar. "Am proiectat acest film ca să vă arătăm potenţialul de la cluj. Scenaristul e clujean, monteorul e clujean, am filmat aici trei zile", spune Giurgiu.

21.48 Giurgiu: "Anul trecut în vară ne-am trezit fără sediu, nu ştiam ce să facem. Am găsit o clădire pe strada Universităţii, am închiriat-o şi ne-am gândit ca acolo să organizăm şi ateliere de film, foto, o şcoală de actorie de film de-a lungul anului. După nişte eforturi cumplite s-a născut Casa TIFF şi e o instituţie care va prelungi festivalul de-a lungul anului". Pe scenă e proiectat un film despre lucrările la Casa TIFF.

21.44 Giurgiu: "Clujul are un potenţial foarte mare în acest domeniu. Fabrica de Pensule are mai multă recunoaştere în străinătate decât în România. Trebuie sprijiniţi pentru a nu muri, finanţările pentru cultură ar trebui să fie mai mari".

21.42 Giurgiu prezintă o aplicaţie de augmented reality pentru festival, care permite oricărui fan cu smartphone să vadă locaţiile din oraş sau din vecinătate şi poate găsi orarul, programul zilei sau poate face fotografii la posterele TIFF.

21.36 Pe ecranul gigantic din piaţă e proiectat un film cu secvenţe din ediţia de anul trecut a festivalului.

21.34 Pe scenă vine primarul interimar Radu Moisin: "Azi e o zi specială, ziua de deschidere a TIFF şi ziua de închidere a ediţiei a doua a Zilelor Clujului, cu peste 100 de evenimente". "Domnul Giurgiu şi colegii săi au făcut istorie la Cluj. Ne pune nu doar pe harta României, ci pe harta Europei. De cel târziu anul viitor vom avea un centru de excelenţă în industrii creative la Cluj, unde principala activitate va fi cea cinematografică".

21.33 Chirilov le urează "zile, seri şi nopţi sălbatice" celor prezenţi. "E singura dată când mă vedeţi îmbrăcat la costum, are legătură cu filmul lui Tudor, unde joc un foarte scurt rol de ginerică". Chirilov e îmbrăcat în costum cu papion şi floare la butonieră, şi e încălţat în tenişi.

21.30 Giurgiu îl prezintă "pe cel pe care-l cunoaşteţi de atâţia ani, colegul meu de suferinţă şi de bucurii", directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov.

21.30 Festivalul se bazează pe numărul mare de voluntari, aproape 500, iar cel mai în vârstă are 63 de ani. Giurgiu le mulţumeşte pentru eforturi.

21.29 Giurgiu: E un record de filme: 193 lung-metraje şi 48 scurt-metraje. Le spune invitaţilor care nu înţeleg limba română să-şi procure căşti pentru traducere simultană.

21.27 Tudor Giurgiu urcă pe scenă: "După ploaie ies melcii", are legătură cu filmul pe care îl veţi vedea. Tot programul nostru din această seară s-a schimbat, trebuia să începem cu o surpriză, o orchestră care să vă încânte 40 de minute, dar din păcate v-a încântat ploaia. Vom termina cât mai repede şi vom da drumul la film". Prezintă o broşură pe care voluntarii TIFF o împart printre spectatori - un album de fotografii realizat anul trecut. "L-am botezat "TIFF. Oamenii. Oraşul. Festivalul". "Sunt fotografii extraordinare iar albumul e gratuit".

21,24 Evenimentul nu a început încă; piaţa Unirii e plină acum iar pe covorul roşu continuă să vină invitaţii.

21.08 În piaţa Unirii au venit Emil Boc şi soţia sa.

21.05 Pe covorul roşu au venit Monica Bârlădeanu şi Andi Vasluianu. Ceremonia nu a început încă, chiar dacă ploaia a încetat.

20.58 Organizatorii distribuie huse pentru scaune.

20.50 Ploaia s-a mai potolit, iar invitaţii şi cei care au achiziţionat bilete au luat loc pe scaunele ude din piaţa Unirii. Ceremonia, programată la ora 20.45, va întârzia.

20.40 S-a decis: ceremonia de deschidere rămâne în Piaţa Unirii. În Cluj-Napoca plouă cu soare iar invitaţii, sub umbrele, au aşteaptă pe culoarele dintre scaune ca ploaia să se oprească.

20.36 Printre cei care au pășit pe covorul roșu sunt cunoscutul actor Dorel Vişan, directorul artistic al festivalului Mihai Chirilov, directorul TIFF Tudor Giurgiu, dar și fostul primar Gheorghe Funar și candidatul PRM la Primărie, Ioan Avram.

20.34 Bună seara și bine v-am găsit în piaţa Unirii, transformată temporar în Ursus Open Air, unde ar urma să înceapă, peste zece minute, ceremonia de deschidere a ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. În Cluj-Napoca plouă de zece minute, organizatorii nu au anunţat încă dacă vor muta ceremonia în cinematograful "Florin Piersic", locaţia de vreme rea a deschiderii. În piaţă a fost amplasat un ecran gigantic, unde va fi proiectat filmul "Despre oameni şi melci", regizat de directorul TIFF, Tudor Giurgiu. În faţa ecranului e montată o scenă pentru o orchestră. Toţi cei prezenţi s-au aciuiat sub umbrele, pelerine sau în cele două corturi deschise în piaţă

Etichete
Comenteaza