Clujul, capitala filmului: începe TIFF 2012!

Clujul, capitala filmului: începe TIFF 2012!
Clujul intră începând de azi în febra Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Proiecţiile din cadrul celei de-a XI-a ediţii debuteză încă de dimineaţă, iar Gala de Deschidere este programată la ora 20:45, în Piaţa Unirii.

Noul lungmetraj regizat de Tudor Giurgiu, "Despre oameni şi melci", şi capodopera lui Georges Méliès, "Călătorie pe Lună", proiectată în premieră în România într-o versiune color restaurată, vor inaugura oficial în această seară, în Piaţa Unirii, cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). "Maratonul" filmelor a început deja în această dimineaţă.

Gala de deschidere a celei de-a XI-a ediţii TIFF va avea loc de la ora 20:45, în Piaţa Unirii, la Ursus Open Air. Lungmetrajul, cu o durată de 100 de minute, îi are în distribuţie pe Andi Vasluianu, Dorel Vişan şi Monica Bârlădeanu, alături de Andreea Bibiri, Ovidiu Crişan, Albert Dima. Echipa de actori, regizorul, producătoarea Oana Giurgiu, precum şi scenaristul Ionuţ Teianu, scenograful Csaba Damokos şi directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile vor fi prezenţi în această seară pe "covorul roşu" amenajat cu ocazia Galei de deschidere a evenimentului. Organizatorii au anunţat că le-au pregătit, ca în fiecare an, surprize participanţilor. Sunt aşteptaţi la Gala de deschidere şi primarul municipiului Cluj-Napoca, Radu Moisin, producătorul Bobby Păunescu, regizorul Samuel Maoz, membru în juriul competiţiei, fotograful Cosmin Bumbuţ, cineastul Iosif Demian şi mai mulţi regizori ai unora dintre peliculelele ce vor rula la TIFF. În caz de vreme nefavorabilă, Gala va avea loc la cinematograful Florin Piersic, de la ora 20:30. Primul dintre cele două filme care vor inaugura oficial TIFF 2012 este comedia lui Tudor Giurgiu, "Despre oameni şi melci". "O istorie amuzantă, inspirată de întâmplări reale, «Despre oameni şi melci» relatează povestea unui grup de muncitori care lucrează într-o fabrică aflată în faliment, în România de la începutul anilor ‘90. Totul se schimbă când unul dintre băieţi găseşte o soluţie inedită, menită să-i salveze colegii de la şomaj şi să scoată uzina din faliment", arată reprezentanţii TIFF, într-o prezentare succintă a producţiei cinematografice. Filmul va fi lansat în sălile de cinema la mijlocul lunii septembrie.

Cel de-al doilea film care va putea fi urmărit în această seară în cadrul Galei de deschidere a TIFF este "Le voyage dans la lune / Călătoria pe Lună", regizat de Georges Méliès. La 110 ani de la prima sa proiecţie, pelicula va fi prezentată într-o versiune color restaurată, în premieră în România. "«Le voyage dans la lune/ Călătorie pe lună», în regia lui Georges Méliès, este una dintre cele mai costisitoare şi dificile restaurări din istoria filmului. A fost prezentată pentru prima dată publicului anul trecut, la Festivalul de la Cannes, la 150 de ani de la naşterea artistului. Coloana sonoră poartă semnătura formaţiei AIR, care a compus muzică special pentru filmul mut", specifică reprezentanţii TIFF. Conform acestora, proiectul de restaurare a fost asigurat de trei experţi în domeniu, Lobster Films, Groupama Gan Foundation for Cinema şi Technicolor Foundation for Cinema Heritage, iar costurile au depăşit 400.000 de euro. Realizat în 1902, "Călătoria pe Lună" este primul film science-fiction cunoscut, folosind animaţie şi efecte speciale inovative pentru vremea respectivă, fiind celebră scena aterizării unei nave spaţiale pe un "ochi" al Lunii. Proiecţia originală, alb-negru, are o durată de 14 minute. Restaurarea color, ce va putea fi văzută azi, durează cu aproximativ şase minute mai puţin.

Intrarea la Gala de deschidere a TIFF se face pe bază de invitaţii, cu prioritate, respectiv pe bază de bilete, în limita locurilor disponibile. Proiecţia "Despre oameni şi melci" va fi reluată şi de la ora 23:00 (la cinema Florin Piersic), intrarea urmând să se facă în baza biletelor pentru Gala de deschidere, au anunţat organizatorii. Cea de-a XI-a ediţie a TIFF se desfăşoară între 1 şi 10 iunie la Cluj-Napoca. În total, vor fi proiectate peste 240 de filme din 46 de ţări, fiind invitaţi sute de specialişti în domeniul cinematografiei. Vor primi premii pentru întreaga activitate Claude Lelouch, Geraldine Chaplin, Mari Torocsik şi Ion Caramitru.

Au început filmele

Filmele ediţiei TIFF 2012 rulează începând de astăzi, de la ora 10:00, în cinematografele clujene. Una din secţiunile noi, Focus China va fi inaugurată cu proiecţia "După cutremur/ Aftershock" (Feng Xiaogang), succes de box office în China şi propunere a acestei ţări la Oscar, ce va avea loc de la ora 10:00 la cinema Victoria. Între alte filme ce vor putea urmărite azi se numără "Comediantul/A Funny Man" (r. Martin Zandvliet), în secţiunea Focus Danemarca - ora 20:00, cinema Victoria, "Peliculă versus Digital/ Side by Side" (r. Christopher Kenneally), la secţiunea Proiecţii speciale - ora 19:45, Odeon Cineplex, în sala 5, respectiv documentarul "Cealaltă Chelsea: o poveste din Donetsk (r. Jakob Preuss)", programat tot la Odeon Cineplex, în sala 6, de la 17:45. Filmul "Vânătorul/ The Hunter" (r. Daniel Nettheim, Focus Australia) va fi proiectat de la ora 22:00, la Mănăştur Open Air, în zona terenurilor de sport de lângă complexul Nora.

240
de filme

vor fi proiectate în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

 

 

Comenteaza